Eristys ottaa koville – Venäjän YK-lähettiläältä katkera vuodatus lännen "kybertotalitarismista"

Internet

YK:n turvallisuusneuvostossa kuultiin maanantaina uhriutunut puheenvuoro, kun Venäjän suurlähettiläs Vasili Nebenzia syytti maailman suurimpia demokratioita Ukrainan sotaan liittyvän informaation kontrolloinnista internetissä.

Lisäksi Nebenzia kritisoi läntti Venäjän ”vaihtoehtoisten näkökulmien” tukahduttamisesta.

– Valtio, jotka kutsuvat itseään ”demokratioiden yhteisöksi” ovat itse asiassa rakentamassa kybertotalitarismia, Nebezia maalaili Business Insiderin mukaan.

Tosiasiassa Venäjä on jo pitkään yrittänyt horjuttaa länsimaita rummuttamalla disinformaatiota ja valheellisia sepitteitä sosiaalisessa mediassa. Venäjän propagandaa suoltamaan on perustettu jopa ns. ”trollitehtaita”.

Ukrainaa suurlähettiläs moitti siitä, että maa on koonnut vapaaehtoisten IT-osaajien armeijan, joka sotii verkossa Venäjän levittämiä näkemyksiä vastaan sekä tekee hyökkäyksiä Venäjän ja Valko-Venäjän viranomaisten järjestelmiin.

– Kollegat, te olette luomassa kontrolloimattomia kyberjoukkoja, joiden taidot harjaantuvat Ukrainassa hyökkäyksillä Venäjää vastaan.

Nebenzia väitti, että länsimaat ”militarisoivat digitaalisen maailman”. YK-lähettilään mukaan Venäjä puolustautuu kyberiskuilta ja yrittää demilitarisoida verkon.

Suurlähettiläs meni jopa niin pitkälle, että hän vertasi verkkosodankäyntiä ydinsotaan.

– Jälleen kerran pyydän teitä pohtimaan niitä vaaroja, joita aiheutuu, kun maailma vedetään mukaan kybervastakkainasetteluun. Se ei ole yhtään vähemmän vaarallista kuin joukkotuhoaseiden käyttäminen.

Monissa raporteissa on kuitenkin osoitettu, että Venäjä itse harjoittaa jatkuvaa massiivista kyberhyökkäystä Ukrainaa vastaan.

Lisäksi länsimaiset tiedustelupalvelut ja mediat ovat moneen kertaan todistananeet perättömiksi Venäjän väitteet, joiden mukaan esimerkiksi Butshan joukkomurhat olisivat ”sepitettä”.

Facebookia Nebenzia kritisoi sellaisten käyttäjätilien estämisestä, joiden kautta levitetään Venäjän näkökulmaa Ukrainan sodasta.

Hänestä sosiaalisen median jättiläinen edistää toiminnallaan ”venäläisvastaista kampanja”.

Suurlähettilään some-syytökset ovat kuitenkin erikoisia jo siksi, että Venäjä on itse kieltänyt monien länsimaisten sosiaalisen median yritysten toiminnan aloitettuaan sodan Ukrainaa vastaan.