Ennaltaehkäisevien palveluiden turvaaminen nostatti keskustelua nuoriso-, kulttuuri- ja liikunta-alan tentissä – Saarikko: "Nykyjärjestelmää ei voida romantisoida"

Kuntavaalit

Ennaltaehkäisevät palvelut pystytään turvaamaan jatkossakin, vaikka sote-uudistuksessa ne kuuluvatkin isolta osin kuntien vastuulle. Näin vakuutti keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko nuoriso-, kulttuuri- ja liikunta-alan kuntavaalitentissä maanantaina.

Saarikon mukaan kyse on siitä, miten rahoituksesta vastaavien hyvinvointialueiden ja kuntien välinen yhteistyö saadaan hiottua toimivaksi. Aikaa siirtymäajan puitteissa on, joten Saarikon mukaan yhteistyön valmistelu voitaisiin aloittaa kunnissa jo nyt.

– Rakenteet päättää eduskunta, mutta toimintatavat ratkaisevat tulevien hyvinvointialueiden ja kuntien päättäjät. Jos päätetään, ettei railoa synny, ei sitä synny. Se on päättäjien tahdosta kiinni, hän summasi.

Saarikko korosti myös järjestöjen merkitystä tiedon välittäjinä yhteistyön rakentamisessa.

SDP:n Ville Skinnari tuki Saarikon näkemystä tuomalla esiin, että jo nyt nähdään, kuinka hyvä yhteistyö kuntien ja sairaanhoitopiirin välillä vaikuttaa myös parempaan hyvinvointiin.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah oli kuitenkin kriittinen Saarikon ja Skinnarin näkemyksille.

Essayah arveli, että ennaltaehkäisevien palveluiden laatu tulee heikkenemään sote-uudistuksen myötä, koska kunnat menettävät sosiaali- ja terveyspalveluihin suunnattuja tuloja.

Essayahin mukaan pelkona on, että jo ennestään tiukoilla olevissa kunnissa ei pystytä jatkossa tukemaan esimerkiksi urheiluseuroja, järjestöjä ja kulttuurialan toimijoita aikaisempaan tapaan. Sillä on iso merkitys ennaltaehkäisyn kannalta.

– Esimerkiksi oma kotikuntani Lapinlahti on pystynyt järjestämään niin, että kunnan liikuntapaikat ovat kaikille ilman käyttömaksua. Se on iso investointi ennaltaehkäisyyn, hän sanoi.

Essayah epäili myös kuntien ja hyvinvointialueiden välisen yhteistyön samattomuutta.

Saarikko huomautti, että Essayahin esiinnostamista ongelmista huolimatta nykyjärjestelmän toimivuutta ei voida liikaa romantisoida.

Myös nykyjärjestelmä on siilouttanut palveluita kauemmaksi toisistaan, Saarikko painotti.

Hän korosti, että nykyjärjestelmän ongelmia on myös jouduttu korjaamaan useita kertoja. Esimerkiksi hän nosti lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman LAPE:n.

– Ei nämäkään rakenteet ole syntyneet tyhjästä, ne on synnytetty. Tässä on tehty tosi hyvää integraatiotulosta aivan viime vuosina.

Se on Saarikon mukaan osoitus siitä, ettei nykyjärjestelmäkään ole valmis, jolla pysyttyäisiin hoitamaan ennaltaehkäisyyn liittyvät ongelmat pois. Siksi uudistuksia tarvitaan.

Nuoriso-, kulttuuri- ja liikunta-alan kuntavaalitentin järjestivät yhdessä Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry, Suomen olympiakomitea sekä kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry.

Saarikon, Skinnarin ja Essayahin lisäksi tenttiin osallistuivat kokoomuksen Petteri Orpo, perussuomalaisten Jussi Halla-aho, vihreiden Maria Ohisalo, vasemmistoliiton Jussi Saramo, RKP:n Silja Borgarsdóttir Sandelin ja Liike Nytin Harry Harkimo.

Ilmari Nalbantoglun ja Rosa Meriläisen juontama tentti järjestettiin osallistujille etäyhteyksillä.