Selvitys: Vain perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit ovat asevelvollisuuden nykymallin kannalla – Keskusta laajentaisi palvelusvelvollisuuden koko ikäluokkaan
Kokoomus, SDP, vihreät ja RKP kannattavat sukupuolineutraalia yleistä asevelvollisuutta. Kannat käyvät ilmi tasa-arvoasiain neuvottelukunnan (Tane) tilaaman selvityksen kyselystä.
Yleiselle asevelvollisuudelle on erilaisia malleja, mutta yleensä ajatellaan, että varsinaiseen asepalvelukseen valittaisiin osa ikäluokasta.
– Vaikka enemmistö puolueista kannattaa sukupuolineutraalia asevelvollisuusjärjestelmää, keskustelu jää usein yleisten periaatteiden tasolle. Keskustelua vaikeuttaa asevelvollisuuteen, sen erilaisiin muotoihin ja vaihtoehtoihin liittyvä moninainen terminologia, sanoo selvityksen tehnyt sotilassosiologian professori Teemu Tallberg Maanpuolustuskorkeakoulusta.
Keskusta laajentaisi palvelusvelvollisuuden koko ikäluokkaan siten, että asepalvelus säilyttäisi ensisijaisuutensa.
Nykymallin eli miesten yleisen asevelvollisuuden ja naisten vapaaehtoisen asepalveluksen kannalla ovat perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit.
Vasemmistoliitto kertoi, että se on uudistamassa näkemystään asevelvollisuudesta.
Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan tavoitteena on edistää sukupuolten tasa-arvon toteutumista yhteiskunnassa.
Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan viimesyksyisen kyselyn perusteella valtaosa suomalaisista kannattaa nykymallin asevelvollisuutta. Jos vaihtoehdoiksi asetetaan nykyjärjestelmä ja miesten ja naisten asevelvollisuus, 54 prosenttia on nykymallin kannalla.
Miehistä nykymallia kannattaa 50 ja naisista 59 prosenttia.
Miesten ja naisten asevelvollisuutta kannattaa 28 prosenttia ja miesten ja naisten vapaaehtoista asepalvelusta 10 prosenttia.
Selvityksen johtopäätöksissä todetaan, että riittävän laajaa osallistumista sotilaalliseen maanpuolustukseen tuskin syntyisi vapaaehtoispohjalta.
– Tämä on nähty naisten vähäisessä halukkuudessa hakeutua vapaaehtoiseen asepalvelukseen, selvityksessä todetaan.
Koko naisten vapaaehtoisen asepalveluksen 30-vuotisen historian ajan naisten osuus kaikista varusmiespalveluksen suorittaneista on pysynyt vuositasolla alle viidessä prosentissa.