Finnwatchin raportti: Alkon hankintaketjuissa Etelä-Afrikassa on ihmisoikeusloukkauksia – Alko pitää epäkohtia todella huolestuttavina
Homeisia asuintaloja ja hökkelikyliä, elämiseen riittämätön palkka, työturvallisuuspuutteita ja nimittelyä. Kansalaisjärjestö Finnwatch kertoo havainneensa monenlaisia ihmisoikeusloukkauksia Alkon eteläafrikkalaisissa hankintaketjuissa.
Järjestö kertoo tiistaina julkaistussa raportissaan muun muassa kehnoista asuinolosuhteista, syrjinnästä työhönotossa ja palkkauksessa, puutteista työterveydessä ja -turvallisuudessa sekä epäasiallisesta käytöksestä. Raporttia varten on haastateltu työntekijöitä viljelytiloilta, joissa viljeltyjä rypäleitä käytetään 11 Alkon vakiovalikoimaan kuuluvan viinin tuotannossa.
Järjestö sanoo tilojen rypäleitä käytettävän esimerkiksi Pearly Bayn, Kuronen Redin, Grinder Pinotagen ja Green Naturen valmistuksessa.
Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti kuvailee järjestön tiedotteessa Etelä-Afrikkaa viinintuotannon riskimaaksi, jossa työntekijöiden oikeuksien toteutumisessa on ongelmia. Esimerkiksi apartheidin aikainen rotuerottelu vaikuttaa raportin mukaan edelleen siihen, miten johto suhtautuu työntekijöihin.
– He kohtelevat työntekijöitä eriarvoisesti. Toisia suositaan muiden kustannuksella. Kemikaaleja suihkutettaessa joku saa suojavarusteet ja toinen ei riippuen siitä, pitävätkö he sinusta vai eivät, raportissa kerrotaan erään työntekijän sanoneen.
Alko pitää Finnwatchin löytämiä epäkohtia ja ihmisoikeusloukkauksia todella huolestuttavina, valikoima- ja hankintajohtaja Anu Koskinen sanoo STT:lle.
– Nämä ovat tosi vakavia asioita ja kaiken kaikkiaan vakavia syytöksiä, joihin täytyy myös tarttua vakavuudella. Kannamme huolta hankintaketjussamme työskentelevistä ihmisistä ja heidän hyvinvoinnistaan.
Koskisen mukaan Alko lähtee yhdessä tavarantoimittajiensa kanssa etsimään ratkaisuja ongelmiin ja epäkohtiin. Samaan aikaan ongelmat Etelä-Afrikasta tulevien viinien tuotannossa eivät valitettavasti yllätä, Koskinen sanoo.
– Jo aiemmin on ollut tiedossa, että Etelä-Afrikka on yksi haastavimmista maista sosiaalisen vastuun suhteen. Toimenpiteitä on tehty paljon ennenkin, niin auditointeja, koulutuksia kuin erilaisia sertifiointeja. Ne on tehty juuri tästä syystä, että voitaisiin varmistaa työntekijöiden oikeuksien toteutuminen.
Koskisen mukaan edistystä on tapahtunut viime vuosina, kiitos laajan yhteistyön. Hän toivookin, etteivät nyt esille tulleet epäkohdat leimaisi koko Etelä-Afrikan markkinaa.
Finnwatch sanoo, että Alko on päivittänyt vastuullisuusvaatimuksiaan ja alkanut viime syksynä edellyttää tavarantoimittajiltaan ihmisoikeuksia koskevaa asianmukaisen huolellisuuden prosessia. Raportin mukaan toimittajat eivät kuitenkaan täytä vaatimuksia.
– Osalla viinien maahantuojista ei selvästi ollut minkäänlaista käsitystä siitä, mitä niiltä odotetaan, Kultalahti huomauttaa tiedotteessa.
Finnwatch kertoo lähettäneensä raporttia varten kyselyn neljälle Alkon tavarantoimittajalle selvittääkseen niiden vastuullisuuskäytäntöjä. Kyselyn saivat Amka Finland, Arvid Nordquist Finland, Hartwall ja Hedon. Raportin mukaan tavarantoimittajat ovat käytännössä ulkoistaneet vastuullisuusvalvonnan sertifiointi- ja auditointijärjestelmille, joita Finnwatch kuvailee heikkolaatuisiksi.
– Keskeisenä puutteena Finnwatch nostaa esiin sen, ettei viinitilojen työntekijöitä tai heidän edustajiaan osallisteta vastuullisuusvalvontaan tai kuulla merkityksellisellä tavalla. Ilman heidän konsultointiaan yritykset eivät voi uskottavasti arvioida omien toimenpiteidensä vaikutuksia, tiedotteessa sanotaan.
Havaitsemistaan ongelmista huolimatta Finnwatch ei neuvo kuluttajia boikotoimaan eteläafrikkalaisia viinejä. Järjestö neuvoo valitsemaan mieluiten reilun kaupan luomuviinejä, joita se pitää sosiaalisesti ja ekologisesti parhaina vaihtoehtoina.
Finnwatch kiittelee Alkoa vuonna 2020 allekirjoitetusta yhteistyösopimuksesta, jossa ovat mukana ruokatuotannon, maatalouden sekä hotelli- ja ravintola-alan työntekijöiden maailmanliitto IUF ja Palvelualojen ammattiliitto PAM. Sopimuksen tavoitteena on toimia työkaluna työelämän oikeuksiin liittyvien valitusten käsittelyssä ja vuoropuhelun edistämisessä. Sen jalkautus aloitettiin Etelä-Afrikassa tammikuussa.
– Monopoliasemansa vuoksi Alkolla on erityinen vastuu siitä, millä tavalla tuotettuja viinejä Suomessa myydään, Kultalahti painottaa.
Alko tiedostaa asian. Koskisen mukaan Alkon vastuullisen hankinnan toimintamalli perustuu jatkuvan parantamisen periaatteeseen. Kun jollain toimijalla havaitaan puutteita, Alko sopii epäkohtien korjaamisesta.
– Tätä lähdemme nyt tekemään tämänkin raportin pohjalta. Olennaista on, että toimijalla on halu ja kyky korjata epäkohtia. Myöhemmin täytyy todentaa, että asiat ovat edenneet.
Paikallisten työntekijöiden tilanne ei parane, jos Alko päättäisi vain välittömästi lopettaa tuotteiden hankinnan. Työntekijöiden kannalta on parempi, että asioita yritetään korjata, Koskinen sanoo.