Elinkeinoministeri Lintilä puolustaa kehyskuria MT:ssa: Itsellinen pärjää myös vastatuulessa

Talouspolitiikka

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) puolustaa omavaraisuutta Maaseudun Tulevaisuuden (MT) mielipidekirjoituksessaan.

Paitsi ruoantuotannon ja energian myös koko taloudenpidon suhteen Lintilä painottaa itsellisyyden merkitystä.

– Itsellinen pärjää myös vastatuulessa.

Aiemmin tänään tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui MT:n haastattelussa ruoan- ja energiantuotannon omavaraisuudesta.

Lintilän viesti on, että taloudellisesti itsellisen maan on pidettävä huolta myös julkisesta taloudesta.

– Julkisen velan hallitsematon kasvu altis­taisi meidät lopulta muiden päätösten armoille. Nykyisin moni näkee lisävelanoton oikotienä maanpäälliseen paratiisiin. Onkohan perimmäinen ajatus, ettei velkataakkaa sulatettaisi ja velat vain kuitattaisiin superkolikoilla?

Lintilä pitää hankalana ajatusta, että Suomi rahoittaisi tulevaisuudessa tarvittavia investointeja velka­rahalla irrottaen ne valtion­talouden kehysjärjestelmästä. Toisaalta erityisen merkittävät julkiset investoinnit voidaan rahoittaa kehysten puitteissa.

– Loppusuoralla oleva hävittäjähankinta on tästä esimerkki. Kehysjärjestelmää tarvitaan hillitsemään julkisten menojen kasvua, sillä se laittaa päättäjät priorisoimaan.

– Suomelle investointien rahoittaminen velaksi on monia muita maita vaikeampaa myös siksi, että kohtaamme suhdanneshokkeja usein ja meillä on jatkossa suuret vaikeudet pitää kiinni kansalaisille annetusta hyvinvointi­lupauksesta. Taloutemme moottori on nyt liian pieni pitääkseen hyvinvointivaltion liikkeessä, ministeri huomauttaa.

Lintilän mukaan tarvitaan määrätietoista politiikkaa, joka vahvistaa kotimaista tuotantoa ja Suomen houkuttelevuutta yritysten investointiympäristönä.

– Taloutemme on saatava nopeammalle kasvu-uralle. Pitämällä huolta mahdollisimman laajasta elinkeinopohjasta ja talouden kyvystä uudistua ylläpidämme myös yhteis­kuntamme kriisinsietokykyä.