Elämäntilanteen epävarmuus ja elämäntapa laskevat eniten suomalaisten halukkuutta hankkia lapsia – sosiaalisen median käyttö ja syntyvyyden lasku ovat yhteydessä toisiinsa
Elämäntilanteen epävarmuus ja elämäntapa ovat suomalaisten suurimmat syyt lykätä lasten hankkimista tai olla hankkimatta lapsia ollenkaan. Asia selviää tuoreesta Helsingin yliopiston tutkimuksesta.
Epävarmuuden ja elämäntapojen lisäksi tärkein halukkuuteen vaikuttava tekijä on tutkimuksen mukaan se, että lapsiluvun koetaan olevan jo täynnä.
Tutkimus perustui Väestöliiton Perhebarometrien kyselyaineistoihin, jotka on kerätty vuosina 2015 ja 2018. Osallistujat olivat 20–44-vuotiaita naisia ja miehiä, jotka olivat joko lykänneet lasten hankkimista tai eivät aikoneet hankkia lapsia lainkaan. Vastaajia oli yhteensä noin 3 500.
Helsingin yliopiston tiedotteen mukaan epävarma elämäntilanne oli suurin yksittäinen syy lykätä lastenhankintaa tai olla hankkimatta lapsia. Epävarmuuteen liittyivät vastaajien taloudellinen tilanne, keskeneräiset opinnot, asunnon koko ja työn sekä lastenhoidon yhdistäminen.
Elämäntapa oli toiseksi merkittävin halukkuuteen vaikuttava tekijä.
– Jotkut aikuiset eivät halunneet muuttaa nykyistä elämäntapaansa vaan mieluummin tehdä muita asioita elämässä kuin perustaa perheen, tutkijatohtori Kateryna Golovina sanoo yliopiston tiedotteessa.
Tutkimuksessa tarkasteltiin myös laajamittaisen sosiaalisen median käytön ja työhön liittyvien asenteiden vaikutusta lastenhankkimiseen.
Aineistossa lapsettomat vastaajat, jotka käyttivät usein sosiaalista mediaa ja olivat työorientoituneempia, mainitsivat todennäköisemmin elämäntapansa olevan syy lykätä lastenhankkimista. Tämä koski erityisesti naisia.
– Julkisuudessa on arvailtu, että sosiaalisen median leviäminen 2010-luvulla olisi yhteydessä syntyvyyden laskuun, Väestöliiton tutkimusjohtaja Anna Rotkirch, yksi tutkimuksen tekijöistä, sanoo tiedotteessa.
– Tässä osoitamme ensimmäistä kertaa kyselyaineistolla, että yhteys on olemassa.
Lisäksi vastaajat, jotka käyttivät harvemmin sosiaalista mediaa ja olivat vähemmän työorientoituneita, ilmoittivat harvemmin lykänneensä lastenhankintaa epävarman elämäntilanteen vuoksi.
Tiedotteen mukaan tutkimuksessa eriteltiin ensimmäistä kertaa systemaattisesti syitä, joilla suomalaiset aikuiset perustelevat päätöksiään lykätä lastenhankintaa tai luopua siitä 2010-luvulla.
Syntyvyys on laskenut Suomessa vuodesta 2010 lähtien.