"Ei koskaan enää" – valtioiden johtajat muistelivat Jerusalemissa holokaustia

Holokausti

Yli kuuden miljoonan juutalaisen surmaamista toisessa maailmansodassa muisteltiin torstaina Jerusalemissa. Puheissa korostettiin, ettei vastaava saa koskaan toistua, mutta uhkia nähtiin silti eri suunnilla.

Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier kertoi haluavansa voida sanoa, että saksalaiset ovat saaneet historialta lopullisen ja kertakaikkisen opetuksen.

– Mutta en voi sanoa niin, koska viha leviää. Tietysti meidän aikamme on erilainen. Sanat eivät ole samoja. Syylliset eivät ole samoja. Mutta viha on sama, Steinmeier sanoi.

Hänen mukaansa viha esittäytyy nykyään uudessa muodossa tarjoten juutalaisvastaisia, rasistista ja itsevaltaisia ajatuksia ratkaisuksi tulevaisuuden ongelmiin.

Juutalaisvastaisuuden nousun nosti esiin myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

Hän varoitti samalla miljoonien holokaustin uhrien muiston käyttämisestä väärin.

– Kenelläkään ei ole oikeutta kutsua näitä kuolleita oikeuttamaan vihaa tai jakolinjoja nykyajassa, Macron sanoi.

Ranskan presidentin sanat saattoi tulkita kommentiksi Israelin ja Yhdysvaltain puheenvuoroille, joissa ei jätetty käyttämättä hyväksi tilaisuutta varoittaa Iranin uhasta.

Pääministeri Benjamin Netanjahu kutsui Irania maailman juutalaisvastaisimmaksi valtioksi ja sanoi ”Teheranin tyranninen ” uhkaavan juutalaisten ja Israelin olemassa oloa.

Netanjahu sai tukea Yhdysvaltain varapresidentiltä Mike Pencelta, jonka mukaan holokaustin kiistäminen on osa Iranin virallista politiikkaa.

– Maailman täytyy seistä vahvana Iranin islamilaista tasavaltaa vastaan, Pence sanoi.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mielestä YK:n turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenmaan pitäisi kokoontua tänä vuonna huippukokoukseen keskustelemaan maailman epävakaudesta ja ”puolustamaan rauhaa”.

Muistojuhla Yad Vashem -keskuksessa järjestettin 75 vuotta sitten tapahtuneen Auschwitzin keskitysleirin vapauttamisen johdosta.

Neuvostojoukot saapuivat nykyisen Puolan alueella sijaitsevaan leiriin 27. tammikuuta 1945. Pelkästään Auschwitzissa surmattiin yli miljoona juutalaista.

Auschwitzin vapautuksen muistotilaisuuksiin valmistautuminen ei ole sujunut ilman poliittisia kiistoja. Puolan presidentti Andrzej Duda perui osallistumisensa tilaisuuteen Jerusalemissa, koska hänelle ei ollut varattu mahdollisuutta puhua, toisin kuin Putinille.

Venäjä ja Puola ovat kiistelleet viime aikoina Puolan roolista holokaustissa ja toisen maailmansodan syttymisessä.

Suomea Jerusalemin tilaisuudessa edusti presidentti Sauli Niinistö, joka osallistuu myös Auschwitz-muistotilaisuuteen Puolassa ensi maanantaina.