Eduskunta ruotii julkisen talouden suunnitelmaa – kokoomuksen mielestä hallitusohjelma kirjoitettava uudelleen, perussuomalaiset toivoo hallituksen luopuvan liiallisesta kunnianhimosta

Kokoomus vaatii pääministerin ilmoitusta koronakriisin hoidosta, pääministeri pitää sitä mahdollisena
Talous

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pitää selvänä, että hallitusohjelma on kirjoitettava budjettiriihessä uudelleen.

Orpon mielestä vanhentuneen hallitusohjelman lisämenot pitää unohtaa, koska niiden rahoittamiseen tarkoitettuja kasvu- tai omaisuustuloja ei ole eikä tule.

– Kunnille ei saa antaa uusia velvoitteita, Orpo totesi eduskunnan lähetekeskustelussa, jossa ruoditaan julkisen talouden suunnitelmaa vuosille 2021– 2024.

Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron pitänyt kansanedustaja Ville Vähämäki puolestaan sanoo, että uusien hankkeiden osalta täytyy olla nyt pidättyväinen.

– Etenkin negatiivisesti kuntatalouteen vaikuttavat toimenpiteet pitäisi lopettaa samoin oppivelvollisuuden pidentäminen tulee jättää myöhemmäksi, Vähämäki sanoo.

Vähämäen mukaan hallituksen pitäisi välittömästi luopua liiallisesti kunnianhimosta muun muassa ilmasto- ja maahanmuuttopolitiikassa. Hänen mukaansa hintalappu näille toimille on nykyisessä tilanteessa kestämätön.

Orpo lisäksi pyysi kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenvuorossa pääministerin ilmoitusta koronakriisin hoidosta sekä sosiaali- ja terveysministeriön poliittisessa johtamisessa tehdyistä virheistä.

Orpo sanoo, ettei kokoomus halua esittää välikysymystä, sillä Suomi tarvitsee toimintakykyisen hallituksen. Hänen mukaansa on kuitenkin saatava selvyys asioiden hoidon tilaan erityisesti sosiaali- ja terveysministeriön osalta.

– Se on tärkeää siksi, että eduskunta voi luottaa hallituksen toimintakykyyn, kun kriisin vaikeammat vaiheet alkavat, Orpo sanoi.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi vastauksessaan, että hallitus on pyrkinyt avoimeen viestintään.

– Täällä toivottiin myös pääministerin ilmoitusta. Varmasti tämä ilmoitus voidaan antaa, Marin sanoi.

Hän lisäsi, että voidaan myös keskustella siitä, mihin eduskunta vastauksia haluaa ja hallitus niitä mielellään antaa. Marin myös sanoi, ettei kriisin keskellä voi välttää virheitä, mutta kriisitilanteessa hallitus ei voi jättää toimimatta.