Eduskunnan istunnossa outo maskihässäkkä – Rinne ojensi terveyssyihin vedonnutta edustajaa

Eduskunta

Eduskunnan varapuhemiehen Antti Rinteen (sd.) reagointi edustaja Ano Turtiaisen maskittomuuteen herätti kummastusta eduskunnan keskiviikon istunnossa.

Rinne katsoi tarpeelliseksi huomauttaa asiasta Turtiaiselle kesken kristillisdemokraattien Sari Essayahin puheenvuoron.

– Edustaja Turtiainen, maski päälle täällä salissa, Rinne vaati.

Turtiainen jatkoi istunnon seuraamista ilman maskia ja hieman myöhemmin varapuhemies palasi asiaan uudelleen. Hän huomautti, että eduskuntaryhmät ovat sopineet yhdessä pelisäännöt salityöskentelyyn.

Rinteen mukaan säännöt liittyvät eduskunnan pitämiseen kaikissa tilanteissa toimintakykyisenä.

– Ja siitä syystä, sekä itsestä että muista huolen pitääksemme, täällä on sovittu siitä, että salissa käytetään maskia. Toistan sen pyynnön, että maski pitää tässä salissa olla päällä, jos ei ole terveydellistä syytä, että pitää käyttää visiiriä tai jotain vastaavaa — meillä on siitäkin ihan omat ohjesäännöt, hän vetosi.

Erikoiseksi Rinteen reaktion tekee se, että Turtiainen on istunut salissa ilman maskia koko syksyn. Syy on ollut yleisessä tiedossa.

Turtiaisen mukaan hänellä on terveydelliset syyt olla käyttämättä suojaimia ja hän on keskustellut asiasta eduskunnan lääkärin kanssa.

– Hän ei käytä maskia eikä mitään muutakaan suojainta missään, ei myöskään eduskunnan istunnoissa, Turtiaisen avustaja James Hirvisaari selvittää lähettämässään tiedotteessa.

Turtiainen kertoo tiedotteessa, ettei hän käytä myöskään visiiriä.

– Olen sosiaalisessa mediassa vitsaillut, että jos näette minut visiirin kanssa eduskunnassa, lupaan, että kuulosuojaimet ja moottorisaha on myös mukana.

Turtiainen painottaa, että hänen eduskuntaryhmänsä ei ole osallistunut sellaiseen keskusteluun, jossa olisi sovittu maskipakosta.

– Koko syksyn ajan olen osallistunut keskusteluihin eduskunnan täysistunnoissa ilman maskia. Minulla ei kuitenkaan ole mitään maskeja vastaan. Yritykseni valmistaa niitä jopa sairaalakäyttöön. Asia on minun osaltani loppuun käsitelty.

Maskit otettiin käyttöön eduskunnan istunnoissa syyskuun lopulla. Monet edustajat ovat kokeneet maski päässä puhumisen kuitenkin vaikeaksi, ja nykyisin puhujapöntössä voi käydä puhumassa ilman maskiakin.

Rinne huomautti tiistain istunnossa maskin käytöstä myös SDP:n Kimmo Kiljuselle.

Kiljunen valitti varapuhemiehelle, ettei pysty puhumaan maski päässään, jolloin Rinne komensi hänet puhujapönttöön. Keskiviikon istuntoon Kiljunen osallistui visiiriä käyttäen.