Digiloikka vierastuttaa ja globalisaatio ruokkii populismia – Uudistusministeri Vehviläinen: "Tietoyhteiskunnan murros pitää pystyä sanoittamaan ymmärrettävästi"
Yksi keskeisimmistä seuraavan vaalikauden haasteista on vastata digitalisaation, robotisaation ja tekoälyn aiheuttamaan yhteiskunnalliseen murrokseen.
Näin paaluttaa keskusta tuoreessa tietoyhteiskuntalinjauksessaan, joka on Suomessa ensimmäinen laatuaan.
– Jos muutosta ei pystytä sanoittamaan kansanomaisesti, ihmiset vieraantuvat kehityksestä. Ongelmana on, että jo uusien teknologioiden käsitteistö on niin vaikeaa, ettei sitä ymmärretä, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) varoittaa.
Vehviläisen mukaan valtiovallan pitää kantaa ”selittämisen taakka” saranakohdassa, jossa nopea digitalisaation eteneminen voi näyttää eliitin hankkeelta ja pahimmillaan lietsoa vastakkainasettelua.
Ministeri näkee teknologisessa murroksessa myös monia myönteisiä puolia.
– Tietoa ja tekoälyä voidaan hyödyntää entistä paremmin hyvinvoinnin, kilpailukyvyn ja turvallisuuden kehittämiseen. Jo J. V. Snellmanilla oli vahva näkemys siitä, että tietoa tulee käyttää isänmaan hyväksi. Ajattelen nyt ihan samalla tavalla.
Siirtyminen tietoyhteiskunnan aikaan edellyttää koulutukseen panostamista, sillä avoimet työpaikat ja ihmisten osaaminen eivät kohtaa entiseen malliin.
Vehviläisen mukaan keskustan onkin otettava uudistajan ja vastuunkantajan rooli murroksessa, joka voi kohdella ihmisiä epätasa-arvoisesti.
Robotin korvaamaa tehdastyöläistä ja tekoälyn korvaamaa toimittajaa voi kutsua nykyajan torppareiksi.
Keskustan tietoyhteiskuntatyötä johtanut Kristo Lehtonen korostaa luottamuksen ja eheyden merkitystä maailman muuttuessa.
Uraauurtavaan linjaukseen otettiin historiallista näkökulmaa sadan vuoden takaa. Silloin sisällissodasta toipuvan maan keskeinen kipukohta oli maanomistus.
Epämääräisiin torpparisopimuksiin reagoitiin niin kutsutulla torpparilailla ja Lex Kalliolla.
– Nyt sata vuotta myöhemmin edessämme on teknologisen kehityksen tuomat uudet haasteet ja jakolinjat. Me emme saa antaa vastakkainasettelun eskaloitua, Lehtonen painottaa.
Lehtonen huomauttaa, että perinteisen työn rinnalle tulee jatkuvasti uusia työllistymisen muotoja pienyrittäjyydestä alustatalouteen.
Robotin korvaamaa tehdastyöläistä ja tekoälyn korvaamaa toimittajaa voi Lehtosen mukaan kutsua eräällä tapaa nykyajan torppareiksi.
Tietoyhteiskuntalinjauksen mukaisesti keskusta kannustaa ja tukee heitä uuden työllistymisen alkuun.
Vaikka teknologinen kehitys horjuttaa perinteisiä toimintatapoja, keskusta uskoo murroksen synnyttävän enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia.
Yhteiskunnan vakaus ja hyvä hallinto luovat Suomelle oivat lähtökohdat vastata nykypäivän haasteisiin, mutta yhteiskunnan eheys voi joutua koetukselle esimerkiksi väärien ja puutteellisten uutisten levitessä.
Keskusta torjuukin tietoyhteiskuntalinjauksessaan populismin tarjoamat näennäisratkaisut ja peräänkuuluttaa tarvetta vahvistaa kansallista luottamusta.