Capitolin tapahtumat eivät vaikuta suoraan eduskunnan turvatoimiin, joita päivitetään jatkuvasti – "Suomessa demokratia on hyvällä tavalla turvattu", puhemies Anu Vehviläinen sanoo

Washington D.C

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen pitää järkyttävänä sitä, että väistyvän presidentin Donald Trumpin kannattajat pääsivät tunkeutumaan Yhdysvalloissa demokratian ytimeen, Capitoliksi kutsuttuun kongressirakennuksen.

– Se kertoo siitä, miten fanaattisesti Trumpin kannattajat ovat häneen suhtautuneet, ja myös sen, että Trump ei ole heitä millään tavalla hillinnyt. Siinä on tietysti pidempi kehityskulku nähtävissä. Mutta kyllä tässä tietysti pohtii myös sitä, miten on mahdollista, että Yhdysvaltojen demokratian ytimeen päästään näin fyysisesti, Vehviläinen sanoo Suomenmaalle.

Capitolin tapahtumia on kuvattu hyökkäykseksi demokratiaa vastaan, ja puhemies Vehviläinen uskoo sen herättävän laajempaa pohdintaa siitä, voiko vastaavaa tapahtua muuallakin.

Vehviläinen kuitenkin katsoo, että suomalaisen demokratian ytimen eli Eduskuntatalon turvallisuustilanne ei ole muuttunut.

– Haluan eduskunnan puhemiehenä rauhoittaa tätä keskustelua Suomen osalta. Suomessa demokratia on hyvällä tavalla turvattu, enkä näe minkäänlaisia merkkejä siitä, että tällainen olisi meillä mahdollista, Vehviläinen korostaa.

Vehviläisen mukaan eduskunnan turvajärjestelyt ovat myös hyvällä tasolla.

Capitolin tapahtumat eivät suoraan vaikuta eduskunnan turvallisuusjärjestelyihin, eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola vahvistaa Suomenmaalle.

– Eduskunnan turvatoimet ovat jatkuvan tarkastelun alla ja jatkuvassa päivityksessä. Se mitä Amerikassa tällä hetkellä tapahtuu, sillä ei sinänsä ole vaikutusta Suomeen millään tavalla, Savola sanoo.

Puhemies Vehviläinen toteaa, että lakia ja järjestystä sekä demokratian toimivuutta pidetään Suomessa tärkeänä asiana yli puoluekentän.

– Suomessa on pystytty – ehkä myös monipuoluejärjestelmästä johtuen – näkemään lain ja oikeuden kysymykset sekä fyysisen turvallisuuden turvaaminen aina yhteisenä tärkeänä asiana. Ja jos otan esille viime vuotta, niin sekä oppositio- että hallituspuolueet pystyivät yhdessä turvaamaan sen, että eduskunta pystyi toimimaan myös koronaoloissa, Vehviläinen sanoo.

Trumpin kannattajien keskiviikkoinen tunkeutuminen kongressitaloon onnistui, koska poliisien lukumäärä oli liian vähäinen. Poliisien vähyyttä on ihmetelty monelta taholta, koska Trump oli etukäteen lietsonut kannattajiaan saapumaan kongressille osoittamaan mieltä presidentinvaalien tulosta vastaan.

Vehviläinenkin ihmettelee tilanteeseen nähden puutteellisia turvallisuustoimia kongressitalolla.

– Asiantuntijoiden kannattaa tarkasti analysoida, mitä on tapahtunut. Täältä pidemmän matkan päästä seuraten kieltämättä pohtii sitä, miten tämä on mahdollista, Vehviläinen sanoo.