Budjettikirja juhlavuoden hengessä – Lehtomäki: Vinkeä juttu
Itsenäinen Suomi täyttää ensi vuonna sata vuotta. Juhlavuotta ennakoi myös keskiviikkona julkistetun valtion ensi vuoden talousarvion, budjettikirjan, juhlahenkinen kuvitus.
Budjettikirjan kannessa on juhlavuoden logo ja kasvogalleria.
– Vinkeä juttu, 100-juhlavuosihankkeen hallituksen puheenjohtaja, valtiosihteeri Paula Lehtomäki sanoo.
Suomen juhlavuodesta tulee Lehtomäen mukaan innostava, iloinen ja moni-ilmeinen. Juhlinnassa katsotaan historiaan, tähän päivään ja tulevaan.
– Juhlavuoden pääajatus on vahvistaa suomalaisten yhteenkuuluvuutta ja hakea potkua tulevaan, Lehtomäki toteaa.
Kuka tahansa voi ehdottaa pientä tai suurta tekoa liitettäväksi Suomi 100 -ohjelmaan.
Lehtomäen mukaan ohjelmaan on hyväksytty reilu kaksi tuhatta hanketta. Ohjelmaehdotuksia tulee kymmeniä viikossa. Juhlabudjetti on 19 miljoonaa euroa.
– Ajatus on tarjota ja kannustaa suomalaisia juhlistamaan satavuotiasta itsenäistä Suomea sillä tavalla, kuin he itse kokevat parhaaksi.
Viime viikolla julkistettiin Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlamenu. Sen tärkeimpiä raaka-aineita ovat muun muassa lohi, sienet, peruna ja karitsa.
Menua tarjotaan juhlavuoden aikana Suomen ulkomaanedustustoissa. Menu on suunniteltu siten, että se voidaan toteuttaa kaikissa edustustoissa sijainnista riippumatta.
Menun inspiraationa on keittiömestareiden Kim Palhuksen ja Arto Rastaan mukaan toiminut Suomen puhdas luonto sekä suomalaiset raaka-aineet ja maut.