Kuka maksaa prinssi Andrewin kalliin sovinnon? – Britanniassa käynnistyi spekulointi siitä, kaivaako kuvetta äiti vai veronmaksaja
Britanniassa kohina prinssi Andrew’n seksuaalirikossyytöksistä ei laannu, vaikka sopu syytteitä esittäneen Virginia Giuffren kanssa syntyikin. Brittimediassa spekuloidaan nyt sovun kustannuksilla ja sillä, kenen taskusta rahat kaivetaan.
Giuffre vaati prinssiltä siviilikanteella korvauksia, koska hänen mukaansa prinssi oli käyttänyt häntä seksuaalisesti hyväkseen vuonna 2001. Giuffre oli tuolloin 17-vuotias ja Yhdysvaltojen lain mukaan alaikäinen. Hän on kertonut tavanneensa prinssin edesmenneen liikemiehen, seksuaalirikoksista tuomitun Jeffrey Epsteinin kautta.
Aiemmin tällä viikolla julki tullut, tuomioistuimen ulkopuolella syntynyt sovinto auttanee prinssi Andrew’ta välttämään siviilioikeudenkäynnin. Asian eteneminen oikeuteen on brittimedioiden mukaan kuitenkin edelleen mahdollista, sillä sopu on vielä vahvistettava 30 päivän kuluessa.
Sopimukseen kuuluu, että kumpikaan osapuoli ei puhu julkisesti sopimuksen ehdoista. Se on kerrottu, että osana sopimusta prinssi Andrew antaa ”mittavan lahjoituksen” Giuffren valitsemalle hyväntekeväisyysjärjestölle, joka auttaa seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan uhreja.
Telegraphin tietojen mukaan prinssi maksaa Giuffrelle 10 miljoonaa puntaa ja hyväntekeväisyysjärjestölle 2 miljoonaa puntaa. Jos tieto pitää paikkansa, lasku on yhteensä 12 miljoonaa puntaa eli yli 14 miljoonaa euroa.
Sovun jälkeen Britanniassa on pohdittu, kuka summan maksaa. Telegraphin uutisessa arvioidaan, että apua tulee prinssin äidiltä eli kuningatar Elisabetilta. Prinssi Andrew on kuningattaren toiseksi vanhin poika, ja mediassa häntä on usein tituleerattu kuningattaren suosikiksi.
Telegraphin mukaan kuningatar on jo ennestään yksityisesti rahoittanut poikansa lakikuluja miljoonilla punnilla. Prinssin oman varallisuuden alkuperä on ollut pitkään mysteeri, sillä hän saa kuningattarelta vuosittain neljännesmiljoona puntaa sekä vaatimatonta merivoimien eläkettä.
Jos raha tulee kuningattaren omien taskujen sijaan virallisista lähteistä, maksajina ovat käytännössä Britannian veronmaksajat. Lakifirma Howard Kennedyn media-asiantuntija Mark Stephens sanoi BBC:n televisiohaastattelussa, että prinssin on vahvistettava, etteivät rahat ole peräisin kansalta, koska sillä olisi laajempiakin seurauksia koko kuningasperheelle.
BBC:n mukaan myös monarkiaa vastustavan Republic-kampanjaryhmän Graham Smith on vaatinut veronmaksajille tietoa siitä, mistä rahat ovat peräisin.
Prinssi Andrew, 61, joutui luopumaan syytöksiä seuranneen kohun vuoksi sotilasarvoistaan ja kuninkaallisista tehtävistään. Hän ei käytä enää HRH-titteliä eli häntä ei kutsuta kuninkaalliseksi korkeudeksi.
Prinssiä vastaan ei ole nostettu rikossyytettä, ja hän on toistuvasti kieltänyt kaikki syytökset. Prinssi on esimerkiksi sanonut, ettei muista lainkaan edes tavanneensa Giuffrea, vaikka heistä otettu yhteiskuva on julkaistu useaan otteeseen kansainvälisesti. Väite on noussut esiin uudelleen sovun myötä, sillä monet ovat ihmetelleet, miksi prinssi on sitten suostunut näin valtavaan summaan.
Prinssin asianajajat ovat kyseenalaistaneet kuvan aitouden.
Vaikka sopu on syntynyt, prinssi ei edelleenkään ole esimerkiksi pyytänyt anteeksi. Lausunnossa hänen kuitenkin kerrotaan katuvan yhteyksiään Epsteiniin ja ylistävän niin Giuffren kuin muidenkin hyväksikäytöstä selviytyneiden rohkeutta vaatia oikeutta itselleen ja muille. Sopusummaa perustellaan osoituksena siitä, että prinssi on pahoillaan Epstein-yhteyksistään.
Telegraph arvioi, että oikeuskäsittelyn välttäminen ja kansa näkee kalliiseen sopuun suostumisen syyllisyyden myöntämisenä. Brittimediassa onkin moneen otteeseen vaadittu prinssin vetäytymistä kaikesta julkisuudesta.
– Mies, joka on aidosti päättänyt puhdistaa nimensä näin kamalilta syytöksiltä, olisi taistellut kynsin ja hampain… ja jos hän olisi voittanut, hän olisi yrittänyt rakentaa elämänsä uudelleen, Sun-lehden kannanotossa todetaan.
Guardianin haastattelema, Epsteinin uhreja edustava asianajaja puolestaan sanoo, että prinssin ”ylimielisyys” esti sovun aikaansaamisen aiemmin.
Jonkin verran hämmennystä on herättänyt Giuffren päätös suostua korvauksiin, sillä hän on aiemmin vakuuttanut, että tapauksessa ei ole kyse rahasta.
Tammikuussa hänen asianajajansa kertoi ainakin Telegraphille ja BBC:lle, että pelkästään rahaan perustuva sopu ei todennäköisesti riitä, jos prinssi ei myönnä syyllisyyttään. Tuolloinkin hän kuitenkin totesi, että jos korvaussumma on riittävän suuri osoittamaan Giuffren syytösten todenperäisyyden, sitäkin todennäköisesti harkittaisiin.
Nyt 38-vuotiaan Giuffren mukaan prinssi käytti häntä seksuaalisesti hyväkseen Epsteinin lähipiiriin kuuluvan Ghislaine Maxwellin kotona Lontoossa, Epsteinin kotona New Yorkissa ja Epsteinin yksityisellä saarella.
Maxwell todettiin viime vuonna syylliseksi useisiin seksuaalirikoksiin, muun muassa alaikäisen ihmiskauppaan seksuaalisessa hyväksikäyttötarkoituksessa.