Bloomberg: Pohjois-Koreasta loikanneet tilittävät pettymystään – "Haluan mennä takaisin ja kuolla"
Etelä-Koreaan vuonna 2017 loikannut pohjoiskorealainen nainen sanoo haluavansa palata entiseen kotimaahansa.
– Olen niin yksinäinen. Haluan mennä takaisin ja kuolla siellä – Etelä-Korea on yhtä tukahduttava kuin Pohjois-Korea, nainen toteaa uutistoimisto Bloombergin haastattelussa.
Turvallisuussyistä vain etunimellään Lee esiintyvä nainen kertoo, että hänellä oli varaa tuoda mukanaan etelään vain toinen pojistaan.
Vapaaehtoisesti Pohjois-Koreaan jäänyt isoveli hakattiin kuoliaaksi, kun hänen perheenjäsentensä pakeneminen paljastui, Lee kertoo.
Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin johtama hallinto polkee ihmisoikeuksia ja kansa on joutunut usein kärsimään muun muassa nälänhädästä.
Bloombergin tekemien haastattelujen perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, ettei elämä välttämättä hymyile myöskään niille, jotka ovat onnistuneet loikkaamaan etelään.
Esimerkiksi 51-vuotias Im Su-ryuh valittaa yksinäisyyttään ja ikävöi perhettään.
– Itken usein sitä, että jätin perheeni. On kulunut jo noin kolme vuotta, mutta haaveilen siltikin Pohjois-Koreasta.
– Minun olisi pitänyt pakata mukaan äitini vaatteita, jotta voisin vielä haistaa hänet.
Im Su-ryuh maksoi paon järjestäjälle summan joka vastaa noin kymmenen vuoden palkkaa Pohjois-Koreassa. Hän matkusti Etelä-Koreaan Kiinan, Laosin ja Thaimaan kautta koronapandemian ensikuukausina.
Vaikka Im kärsii koti-ikävästä, hän kuvailee Etelä-Korean pääkaupunkia Soulia ”taivaaksi maan päällä”, sillä hän saa hallitukselta rahaa ja riisiä joka kuukausi.
Viime vuonna uutiskanava CNN kertoi, että Etelä-Korean virallisten tilastojen mukaan yli 33 000 ihmistä oli paennut pohjoisesta naapurimaasta.
Tutkimusten mukaan monilla heistä on ollut suuria vaikeuksia tienata elantonsa, sillä loikkareilta puuttuu ymmärrystä liiketoiminnan pyörittämisestä sekä kykyä kilpailla työmarkkinoilla.
Lisäksi monet paenneet ovat yksinäisiä, sillä heidän perheensä on jäänyt pohjoiseen. He myös vierastavat yhteisöllistä elämäntapaa, jonka he voivat katsoa sisältävän turvallisuuteen liittyviä riskejä.