BBC: Mariupolin satama säästynyt vahingoilta, venäläiset eivät tulita sitä

Ukrainan sota

Ukrainassa liki täysin tuhotun Mariupolin kaupungin satama on lähes säästynyt vahingoilta, koska venäläiset eivät ole tulittaneet sitä, kertoo kaupungista paennut sataman hallintoon kuuluva mies yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Nimettömänä turvallisuussyistä pysyttelevä mies kertoi BBC:lle, että satamassa on ollut sodan alusta lähtien jumissa kuusi ulkomaista alusta.

Sataman sijasta Venäjä on tulittanut Mariupolissa muun muassa asuintaloja, sairaaloita ja kouluja. Kaupungissa on tuoreiden arvioiden mukaan edelleen loukussa noin 100  000 siviiliä.

Mariupolin satama kuuluu Ukrainan tärkeimpiin ja on Asovanmeren suurin satama, jonka kautta Ukraina on vienyt muun muassa maataloustuotteita. Sen valtaaminen olisi Venäjälle strategisesti tärkeää.

Mariupolista ei keskiviikkonakaan saada avattua yhtään humanitaarista käytävää, ilmoitti Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk. Venäläisten kanssa on sovittu yhteensä yhdeksästä käytävästä, mutta yksikään niistä ei ole Mariupolissa.

Vereshtshuk toivoi Facebookissa, että Mariupolin asukkaat pääsisivät omin neuvoin läheiseen Berdjanskin kaupunkiin, missä heille olisi tarjolla humanitaarista apua ja kymmenittäin busseja kuljettamaan ihmisiä eteenpäin.