Asiantuntijat: Soten valinnanvapaudella voi olla arvaamattomia vaikutuksia
Perusterveydenhuollon hajoaminen huolestuttaa sosiaali- ja terveyspalveluiden asiantuntijoita.
Hallituksen valmistelussa oleva sote-uudistus ja siihen kuuluva valinnanvapaus voivat johtaa siihen, että perusterveydenhuollon sisälle syntyy vielä uusi rajalinja.
Virkamiehet ovat hahmotelleet hallituksen linjausten pohjalta mallia, jossa jokainen suomalainen saisi vapaasti valita ”omatiiminsä”. Muutaman lääkärin ja muutaman hoitajan yksikkö voisi olla yksityinen, julkinen tai kolmannen sektorin ylläpitämä.
Omatiimi määräisi tarvittaessa lähetteen eteenpäin jatkotutkimuksiin tai erikoissairaanhoitoon. Poliittiset neuvottelut ovat yhä kesken, eikä lopullista mallia tiedetä.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Markku Pekurinen arvioi, että uudistuksella voisi olla arvaamattomia vaikutuksia.
– Perusterveydenhuoltoa on rakennettu niin, että se kattaa ihmisten perustason hoidon. Nyt jos tehdään erityinen rajalinja se voi olla aika haitallista, Pekurinen sanoo, mutta lisää, että valmistelua tehdään hallituksen päätösten mukaan.
Sote-uudistuksen asiantuntijaryhmän jäsen Jussi Huttunen tulkitsee hänkin, että suunnitelma tarkoittaisi perusterveydenhuollon hajoamista.
Omatiimien ja erikoissairaanhoidon välille näyttää hänen mukaansa syntyvän uusi kerros, vaikka koko uudistuksen tavoitteena on ollut yhtenäistää ja yksinkertaistaa hoitoketjua peruspalveluista erikoissairaanhoitoon.
– Käytännössä yhtiöittäminen merkitsee sitä, että järjestelmä pirstoutuu ja yhteistyön järjestäminen tulee erittäin vaikeaksi, Huttunen sanoo.
Uudistuksen myötä syntyvillä maakuntahallinnoilla olisi iso vastuu varmistaa, että hoitoketjut pysyvät yhtenäisinä. Potilas ei saisi jäädä yksin, vaan pitäisi varmistaa, että hän pääsee tehokkaasti jatkotutkimuksiin, hoitoon ja kuntoutukseen.
Hallituspuolueet keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset yrittävät vielä löytää yhteisymmärrystä valinnanvapaudesta.
Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) lupailee ratkaisuja lähiviikkoina, mutta ei välttämättä vielä marraskuun aikana kuten hallituksesta on viestitetty.
Hän ei halua ennakoida, toteuttaako hallitus suunnitelman pienistä omatiimeistä vai olisivatko ihmistä lähimpänä olevat yksiköt isompia.
– Olemme tilanteessa, jossa julkisuudessa on kuukauden päivät ollut niin sanottu virkamiesesitys, Rehula sanoo ja kertoo poliittisen työn jatkuvan.
Koko sote-uudistuksen eteneminen riippuu näillä näkymin siitä, pystyykö hallitus päättämään valinnanvapaudesta.
Uudistuksen isot lait järjestämislaki ja maakuntalaki ovat juuri palanneet lausuntokierrokselta, mutta ne eivät etene eduskuntaan ennen sopua valinnanvapaudesta.
Kansanterveyslaitoksen pääjohtajanakin toiminut Huttunen olisi toivonut, että hallitus olisi pitänyt kiinni hallitusohjelman kirjauksesta ja toteuttanut sote-uudistuksen vaiheittain.
Marraskuun 2015 hallituskriisin jälkeen maakuntahallinto ja valinnanvapaus nivottiin tiiviiksi paketiksi, jonka avaaminen saisi hallituksen todennäköisesti natisemaan jälleen liitoksistaan.
– Yritetään ratkaista hyvin monta isoa asiaa kerralla. Oikea ratkaisu olisi ollut, että valinnanvapaus otetaan työn alle vasta sitten, kun maakuntauudistus on tehty.
– Uudistus on niin valtava, ettei se kerta kaikkiaan pysy kenenkään käsissä, Huttunen arvioi.