Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Historia

Historia | Suuronnettomuudesta 110 vuotta – kertaalleen uponnut alus pääsi vielä upottamaan saksalaisen sukellusveneen

23.7.2025 22:00
Lue lisää 
Tietoturva
Älykello on kuin pieni kannettava tietokone, joka voi esimerkiksi mitata sydämen sykettä, kartoittaa juoksulenkin pituutta ja reittiä GPS:n avulla, vastaanottaa sähköposteja, tekstiviestejä ja jopa puheluita. (Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva)

Arkipäiväinen älykello voi pahimmillaan olla ranteessa kannettava jäljityslaite – "Luottamuksellisemmat asiat, ei niitä enää tämmöisillä taskussa tai ranteessa kulkevilla laitteilla juurikaan lueskella"

Asiantuntijan mukaan poliitikon tai yritysjohtajan tulisi harkita kahdesti, minkälaisissa tilanteissa älykelloa käyttää vai käyttääkö ollenkaan.
STT, Henrietta Nyberg 12.12.2021 14:56, muokattu 12.12.2021 15:30
a– a+
Tietoturva

Yhä useammalla ihmisellä killuu ranteessa älykello. Älykello on kuin pieni kannettava tietokone, joka voi esimerkiksi mitata sydämen sykettä, kartoittaa juoksulenkin pituutta ja reittiä GPS:n avulla, vastaanottaa sähköposteja, tekstiviestejä ja jopa puheluita.

Osa tiedosta voi olla henkilökohtaista ja laittaa pohtimaan älylaitteen tietoturvallisuutta.

Älykello on ranteessa myös pääministeri Sanna Marinilla (sd.), joka pohti, voisiko hänen toiseen virkapuhelimeensa menevät valtioneuvoston tilannekeskuksen viestit lähettää myös hänen eduskuntapuhelimeensa, jonka viestit välittyvät hänen älykelloonsa. Pääministerin tavoittaminen viesteillä nousi puheenaiheeksi, kun häntä ei heti tavoitettu illanvietosta Helsingin yössä, jotta hänelle olisi voitu kertoa korona-altistumisesta.

Tietoturvariskejä on sekä älykelloissa että älypuhelimissa. Kumpikaan niistä ei tietoturva-asiantuntijoiden mukaan sovellu salaisten tai muuten arkaluonteisten tietojen käsittelyyn.

– Nämä luottamuksellisemmat asiat, ei niitä enää tämmöisillä taskussa tai ranteessa kulkevilla laitteilla juurikaan lueskella eikä myöskään muokata, sanoo kyberturvallisuuskeskuksen ylijohtaja Sauli Pahlman liikenne- ja viestintäministeriö Traficomista.

Pahlman ei suoriltaan tyrmää älykellon käyttöä. Hyvien älypuhelimen ja -kellon yhteiskäytöllä voi esimerkiksi määrittää asetukset niin, että suurempaa tietoturvaa vaativista asioista voi saada kelloon vain niin sanotun notifikaation eli ilmoituksen siitä, että esimerkiksi turvasähköpostiin on tullut ilmoitus.

Sama pätee tekstiviesteihin. Niiden saapumisesta voi halutessaan saada älykelloon ilmoituksen, mutta itse viesti täytyisi lukea perinteisesti puhelimen näytöltä.

Nykyisin yrityksissä ja organisaatioissa, kuten eduskunnassa tai ministeriöissä, on tietoturvaohjeistukset, joita noudatetaan. Ohjeistukset ovat avainasemassa siinä, minkälaisia tietoja milläkin laitteilla käsitellään.

Suurimpia valtion- tai yrityssalaisuuksia harvoin käsitellään älylaitteilla ollenkaan.

– Jos puhelimen ja älykellon asetukset ja tietoturvaohjeistus on kunnossa, suurimmat salaisuudet pysyvät molemmista laitteista poissa. Silloin siinä ei ole oikeastaan merkittävää eroa, että kumpaa laitetta sitä käyttääkään, kertoo Pahlman.

– Jos valtion luottamuksellisia tietoja ajatellaan, käytännössä jo sitä matkapuhelinta pidetään tyypillisesti sen verran riskinä, että matkapuhelimeenkaan ei sitten välitetä kovin kummoisia salaisuuksia.

Pahlmanin mukaan esimerkiksi Suomen valtiolla on käytössä neliportaiset turvaluokitustasot. Tasojen välillä on merkittävät erot tietojen suojassapitotarpeessa, eikä korkeimman suojaustarpeen tai turvaluokituksen tietoja välitetä ollenkaan arkipäivän viestintävälineisiin.

Tietoturvayhtiö F-Securen vanhemman johtavan tutkijan, Jarno Niemelän mukaan poliitikon tai vaikka suuren ja merkittävän yrityksen johtajan tulisi harkita kahdesti, minkälaisissa tilanteissa älykelloa käyttää vai käyttääkö ollenkaan.

– Kuka on, missä on, mitä tekee, miten tekee. Nämä kaikki vaikuttaa. Korkeassa asemassa olevalla täytyy olla jatkuva uhka-analyysi takaraivossa, sanoo Niemelä.

Niemelä muistuttaa, että salaisten tietojen tai viestien vuotamisen lisäksi älykellojen käytössä voi olla niin sanottujen korkean profiilin ihmisille myös muita riskejä.

Monet älykelloista tavallaan keskustelevat kellon käyttäjän älypuhelimen kanssa bluetooth-yhteyden avulla. Normaalisti päällä ollessaan bluetooth-laite lähettää oma tunnus-id:tään eli ikään kuin omaa henkilökohtaista osoitettaan, jotta yhteys muihin laitteisiin muodostuisi nopeasti. Mikäli bluetoothin sammuttaa, laitteiden välinen yhteys ei muodostu yhtä saumattomasti.

Bluetooth on suosittu yhteystapa siksi, että se kuluttaa vähemmän virtaa kuin wifi-verkkoyhteys. Paremmissa älykelloissa yhteystavan voi yleensä valita.

Bluetooth-teknologialla toimiva laite on mahdollista tunnistaa sen tunnus-id:n perusteella. Signaalitietojen perusteella kelloa ranteessaan pitävä ihminen voi olla mahdollista jäljittää.

Pahimmillaan älykello voisi Niemelän mukaan toimia jäljityslaitteena.

– Kun kerran pystyy katsomaan, että tuossa on tuo henkilö ja nyt näkyy tämä kellon id, niin sen jälkeen sitä voidaan seurata ihan kaikkialla, missä se menee. Wifin kautta tilanne on aika pitkälle sama, kertoo Niemelä.

Niemelän mukaan esimerkiksi Yhdysvaltain varapresidentti Kamala Harris ei käytä tämän vuoksi lainkaan edes bluetooth-teknologialla toimivia kuulokkeita.

Tavalliselle kaduntallaajalle älykello on parhaimmillaan hyödyllinen. Jotkut kellot voivat mitata entistä tarkemmin esimerkiksi sydämen sykettä, mistä saattaa joissain tapauksissa olla konkreettistakin hyötyä kellon sensoritekniikan huomatessa, että kaikki ei ole kunnossa.

Kyberturvallisuuskeskuksen Pahlmanin mukaan nykyään voi aika hyvin luottaa, että esimerkiksi terveystiedot pysyvät vain kellon omistajan tiedossa.

– Se on sitten ihmisestä kiinni, miten henkilökohtaisena näitä pitää. Mutta tietovuotoja ei enää juurikaan ole ollut. Paikkatiedot voi näistä olla se sensitiivisempi, mutta harvoinpa sitä lenkilläkään missään kovin salaisessa paikassa käy, sanoo Pahlman.

Lenkkeilytietojen jakamisestakin voi tietyissä tapauksissa koitua hankaluuksia. Muutama vuosi sitten syntyi pienoinen kohu, kun kuntoilijoiden käyttämän Strava-sovelluksen lokitiedoista paljastui vahingossa sotilastukikohtia Syyriassa ja Afganistanissa.

Sotilaat olivat juosseet tukikohdissa sovellusta käyttäen, mistä piirtyi GPS:n ja paikannustietojen avulla tukikohtien rajat Stravan julkiseen karttaan.

– Jos siellä juostaan tällaista neliönmuotoista lenkkiä ja kartan mukaan tyhjällä pläntillä, niin kyllä siinä aika nopeasti laskee yksi plus yksi, että täällä on varmaan jotakin, sanoo F-Securen Niemelä.

Tietoturvassa olennaista on laitteen suojaus, oli laite mikä hyvänsä. Asiantuntijoiden mukaan tärkeää olisi suojata laite hyvin esimerkiksi pin-koodilla. Mikäli älykello tai -puhelin häviää, ei tuntematon ihminen pääse pin-koodia tietämättä suoraan laitteen sisältämiin tietoihin käsiksi.

Lisäksi älylaitteen tietoturvaan vaikuttaa se, miten sitä käyttää.

– Hyvänkin kellon turvatason pystyy pilaamaan yhdellä huonolla ohjelmalla, tiivistää Niemelä.

Jos älykelloon asentaa muita ohjelmia kuin mitä kellon mukana tulee valmiina, kannattaa käyttöehdoista tarkistaa, minkälaista tietoa ohjelma kerää. Lisäksi olisi hyvä selvittää se, minne tieto tallennetaan. Vaikka ohjelma itsessään olisi turvallinen tietoturvan kannalta, voi se tallentaa tiedon sellaiselle palvelimelle, jonka tietoturva vuotaa.

– Älypuhelin on siinä mielessä suuremmassa vaarassa, että sillä tulee tehtyä enemmän asioita ja sinne tulee asennettua enemmän ohjelmia. Siinä mielessä älypuhelin on suurempi riski, sanoo Niemelä.

Sovellusohjelmien valikoimisen ohella laitteen päivittäminen on tärkeää. Esimerkiksi älypuhelinten päivityksissä on usein korjattu myös mahdollisia tietoturva-aukkoja.

Mikäli omien tietojen tietoturva kiinnostaa, kannattaa älykellokaupoilla välttää kaikkein halvimpia tuotteita. Niissä harvoin on kiinnitetty erityistä huomiota ohjelmiston tietoturvallisuuteen tai ohjelmien päivitettävyyteen.

– Näissä pätee kuten ihan tavallista, että mitä enemmän maksat, sitä parempaa saat, sanoo Niemelä.

Lue myös

Tutkimus: Kahvipannumetalli vahvistaa aivotoimintaa

Elimistö tarvitsee monenlaisia hivenaineita. Eräs niistä on paremmin vaikkapa vanhanaikaisten kahvipannujen materiaalina tunnettu...
24.7.2025 23:00

Kysely: Näin suomalaiset säästävät sähkössä – "Esimerkiksi pyykkiä pestessä sähkönkulutus puolittuu, kun…"

Lähes 70 prosenttia suomalaisista perheistä on tehnyt toimenpiteitä energiansäästön suhteen, kertoo energiayhtiö Helenin...
24.7.2025 22:00

Näin moni skuuttijuoppo sai sakot kuukauden sisällä

Sähköpotkulaudoilla matkustajan kuljetuksesta kiinni jääneiden määrä on roimassa nousussa
24.7.2025 21:30

Aihetunnisteet

Kotimaa

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Historia | Suuronnettomuudesta 110 vuotta – kertaalleen uponnut alus pääsi vielä upottamaan saksalaisen sukellusveneen
Uutiset | 23.7.2025 22:00
”Pelkkä känni ei enää riitä” – Työssäkäyvillä huolestuttava päihdeilmiö
Uutiset | 23.7.2025 21:00
Vanhemmat saattavat opettaa lapsilleen vaarallisen liikennetavan
Uutiset | 22.7.2025 20:15
Tunnetko tämän haitallisen vieraslajin? – Siirtymäaika päättymässä
Uutiset | 18.7.2025 23:00
Lämpöä on liikaa – Metsähallitus keskeyttää lupamyynnin kahdeksaan kalakohteeseen
Uutiset | 21.7.2025 19:15
Pakollista vuodesta 2006, edelleen huono noudatusprosentti
Uutiset | 23.7.2025 22:30
Muistitko puhdistaa ilmalämpöpumpun? – Kriittistä helteillä
Uutiset | 18.7.2025 22:00
Suomeen loikannut Wagner-sotilas tuskin poistuisi maasta
Uutiset | 22.7.2025 10:00
Thaimaan mukaan yksi siviili on kuollut Kambodzhan tekemässä iskussa, Thaimaa ilmoittaa ilmaiskuista Kambodzhaan
Uutiset | 24.7.2025 10:10
Wartburg pärrytti aina kaksi tahtia edellä – tee se itse -miehet rakastivat omaperäistä DDR-autoa
Uutiset | 18.7.2025 21:05
Tunnetko tämän haitallisen vieraslajin? – Siirtymäaika päättymässä
Uutiset | 18.7.2025 23:00
Wartburg pärrytti aina kaksi tahtia edellä – tee se itse -miehet rakastivat omaperäistä DDR-autoa
Uutiset | 18.7.2025 21:05
Historia | Suuronnettomuudesta 110 vuotta – kertaalleen uponnut alus pääsi vielä upottamaan saksalaisen sukellusveneen
Uutiset | 23.7.2025 22:00
”Pelkkä känni ei enää riitä” – Työssäkäyvillä huolestuttava päihdeilmiö
Uutiset | 23.7.2025 21:00
Suomalaisen varallisuus on keskimäärin kuusinumeroinen – näin suuri osa siitä on perittyä
Uutiset | 20.7.2025 18:30
Vanhemmat saattavat opettaa lapsilleen vaarallisen liikennetavan
Uutiset | 22.7.2025 20:15
Muistitko puhdistaa ilmalämpöpumpun? – Kriittistä helteillä
Uutiset | 18.7.2025 22:00
Tieliikennelaki vaatii, läheskään kaikki autoilijat eivät noudata
Uutiset | 14.7.2025 22:00
Lämpöä on liikaa – Metsähallitus keskeyttää lupamyynnin kahdeksaan kalakohteeseen
Uutiset | 21.7.2025 19:15
Ainakin 16 ihmistä haavoittui Ukrainan tekemässä lennokki-iskussa Venäjällä
Uutiset | 15.7.2025 11:21
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Presidentin puoliso saavutti hämmästyttävän korkean iän – kyseessä peräti triplaennätys
Uutiset | 24.6.2025 22:30
Nyt se on tutkittu: Tämä on suomalaisten mielestä sopiva mökkimatka – yksi ihmisryhmä valmis pitkään matkaan
Uutiset | 2.7.2025 20:45

Uusimmat

Tutkimus: Kahvipannumetalli vahvistaa aivotoimintaa
Uutiset | 24.7.2025 23:00
Kysely: Näin suomalaiset säästävät sähkössä – ”Esimerkiksi pyykkiä pestessä sähkönkulutus puolittuu, kun…”
Uutiset | 24.7.2025 22:00
Näin moni skuuttijuoppo sai sakot kuukauden sisällä
Uutiset | 24.7.2025 21:30
”Mahdollista pelastaa keittämällä” – katso vinkit ruoan kesäsäilymiseen
Uutiset | 24.7.2025 20:15
EU ja Kiina tapasivat jännitteisissä tunnelmissa – EU vakuutti suojelevansa etujaan
Uutiset | 24.7.2025 17:30
Netanjahu: Israel kutsuu neuvottelijansa takaisin Israeliin käsittelemään Hamasin vastausta aselepoehdotukseen
Uutiset | 24.7.2025 17:02
Alkoholilain esitys ei noudata hallitusohjelmaa, kristillisdemokraatit sanovat – ”Lähetetty ilman muiden kuittausta”
Uutiset | 24.7.2025 16:51
Kesän lämpöennätys alustavan tiedon mukaan rikki: Lappeenrannassa mitattiin 33,1 astetta
Uutiset | 24.7.2025 16:49
Zelenskyi kertoo hyväksyneensä korruptionvastaisten toimijoiden itsenäisyyden takaavan lakiesityksen
Uutiset | 24.7.2025 16:44
Thaimaa: Yli kymmenen siviiliä kuoli Kambodzhan iskuissa maiden rajan yli
Uutiset | 24.7.2025 14:55
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Kirjat | Sunny Car Center suisti Hämeenlinnan apatiaan, joka jatkuu yhä
Uutiset | 13.7.2025 12:00
Kirjat | Patriootti luotti sanan mahtiin
Uutiset | 12.7.2025 18:00
”Hallitus teki aivan järkyttävän tempun” – keskustalaisilta maatalouspoliitikoilta tylyt arviot
Uutiset | 12.7.2025 8:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Tutkimus: Kahvipannumetalli vahvistaa aivotoimintaa
Uutiset | 24.7.2025 23:00
Kysely: Näin suomalaiset säästävät sähkössä – ”Esimerkiksi pyykkiä pestessä sähkönkulutus puolittuu, kun…”
Uutiset | 24.7.2025 22:00
Näin moni skuuttijuoppo sai sakot kuukauden sisällä
Uutiset | 24.7.2025 21:30
Tunnetko tämän haitallisen vieraslajin? – Siirtymäaika päättymässä
Uutiset | 18.7.2025 23:00
Wartburg pärrytti aina kaksi tahtia edellä – tee se itse -miehet rakastivat omaperäistä DDR-autoa
Uutiset | 18.7.2025 21:05
Historia | Suuronnettomuudesta 110 vuotta – kertaalleen uponnut alus pääsi vielä upottamaan saksalaisen sukellusveneen
Uutiset | 23.7.2025 22:00

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Kaksi kieltä, yksi sota – Kamerunin näkymätön kriisi
Mielipide | 24.7.2025 15:24
Lukijalta: Nuorissa on tulevaisuus, toivottavasti
Mielipide | 24.7.2025 15:17
Lukijalta: Sivistyshistoriamme velvoittaa – olisiko aika ottaa uusi rohkea askel?
Mielipide | 24.7.2025 15:14
Lukijalta: Perheverotus perheiden ja syntyvyyden tueksi
Mielipide | 24.7.2025 15:09
Lukijalta: Puun myyntiverotus puolitettava kuten Vanhasen hallituksen aikana
Mielipide | 14.7.2025 12:58
Lukijalta: Joka kahdeksas vailla töitä – kasvupolitiikalle huutava tarve
Mielipide | 22.7.2025 14:14
Lukijalta: Perheverotus perheiden ja syntyvyyden tueksi
Mielipide | 24.7.2025 15:09
Lukijalta: Suomi-laiva ajaa vääjäämättä karille
Mielipide | 22.7.2025 14:21

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Paluumuuttaja Pietu Heiskasesta Pohjois-Karjalan Keskustanuorten uusi puheenjohtaja
Keskusta | 20.10.2017 11:37
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Sattuu sitä lainsäätäjällekin – Hilkka Kemppi haki äitiyspakkausta ja -vapaata liian myöhään, koska ei tiennyt Kelan aikatauluista
Uutiset | 29.1.2021 14:38
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste