Anttilalta terveisiä Orpolle: Muista maatalouspaketti

Budjetti 2017

Maatalouden kriisipaketti on valmisteltava syksyn lisäbudjettiin, kuten keväällä sovittiin, keskustan kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila vaatii.

Hän lähettää muistutuksen terveisinä valtiovarainministeri Petteri Orpolle, joka on juuri esitellyt ministeriönsä ehdotuksen valtion ensi vuoden budjetiksi. Siinä kriisipakettia ei ole.

Anttila huomauttaa, että tuottajien tulot ovat tippuneet 40 prosenttia Venäjän vastapakotteiden ja ylituotannon johdosta.

– Liian monella tilalla on vakava rahoituskriisi päällä, emme voi antaa kotimaisen ruuantuotannon ajautua umpikujaan, entinen maatalousministeri korostaa.

Anttila panee merkille, että Orpon budjettiesitys on edelleen alijäämäinen ja velkaantuminen jatkuu. Velkaantumisen taittaminen vaatii työllisyysasteen merkittävää nostoa.

– Ihmisille on saatava töitä aktivoimalla työttömyysturvaa tavalla, joka mahdollistaa työn vastaanottamisen tai opiskelemisen uuteen ammattiin.

Lisäksi Anttilan mielestä oman yrityksen perustamiskynnystä on madallettava ja sitä vaikeuttavaa byrokratiaa purettava.

– Meillä on lähes 200 000 ammatinharjoittajaa tai yksinyrittäjää. Heistä monella olisi työtä tarjolla, mutta kynnys ensimmäisen vieraan työntekijän palkkaamiseen on monen mielestä liian korkea.

Anttila muistuttaa, että korkea työttömyys maksaa veronmaksajille kuusi miljardia euroa vuodessa.