Antti Pentikäinen Ylellä: Pakolaisia käytetään kyynisesti aseena Eurooppaa vastaan

Euroopan tilannetta pyritään systemaattisesti horjuttamaan
Pakolaiskriisi

Viime vuoden pakolaisvirta oli vasta alkusoittoa, pääministerin erityisedustaja ja YK:n rauhanvälitysverkoston johtaja Antti Pentikäinen sanoo.

Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman haastattelema Pentikäinen sanoo kaikkien merkkien viittaavan siihen, että tästä vuodesta tulee monin verroin edellistä vaikeampi.

Muuttoliikkeessä ei Pentikäisen mukaan ole kyse pelkästään yksittäisten hätään joutuneiden ihmisten pakenemisesta vaan siitä, että heitä käytetään kyynisesti aseena Eurooppaa vastaan.

–  Ihmisten liikkuvuuden taustalla on valtioita, jotka pyrkivät systemaattisesti horjuttamaan tilannetta Euroopassa, Pentikäinen arvioi.

Kriisin syvyys johtuu Pentikäisen mielestä siitä, että osallisena on valtioita, joilla on vihamielisiä pyrkimyksiä Eurooppaa kohtaan. Näiden etu on, että Eurooppaan tulee mahdollisimman paljon turvapaikanhakijoita.

Pentikäinen huomauttaa, että esimerkiksi Venäjän tekemät ilmaiskut ovat kohdistuneet alueille, joissa on valtavasti evakkoja.

– Jos alueita pommitetaan säännönmukaisesti, ihmiset lähtevät liikkeelle.

Eurooppa elää samanlaisten pimeyden voimien keskellä kuin 20–30-luvuilla.

Antti Pentikäinen

Euroopalla ei ole nyt varaa naiiviuteen, Pentikäinen varoittaa.

Tilanteen laukaiseminen vaatii hänestä asioiden realistista tarkastelua ja vanhojen politiikassa tehtyjen virheiden korjaamista.

Eurooppa on Pentikäisen mukaan hankalassa tilanteessa, koska maanosan vanhat vahvuudet, kuten ihmisarvon kunnioitus ja kaikkien hädässä olevien tukeminen on käännetty sitä itseään vastaan.

­–  Järjestelmän uudistaminen on siksi valtavan iso haaste.

Pentikäinen uskoo Euroopan selviytyvän arvojensa varassa. Nämä arvot näkyvät myös jokaisen yksittäisen ihmisen toimissa.

– Eurooppa elää samanlaisten pimeyden voimien keskellä kuin 20–30-luvuilla. Jos kaikki jättävät tekemättä mitään, voimat ottavat maanosamme haltuunsa. Vetoan kaikkiin ihmisiin, vastatkaa hyvän kutsuun ja etsikää tapoja toimia.

­– Pimeys ei saisi koskaan lannistaa meitä, koska pimeässä pienikin valo näkyy kauas. Pienikin teko hyvän puolesta merkitsee paljon ja luo toivoa, Pentikäinen toteaa.

Pentikäisen haastattelu Yle Areenassa