Antti Kurvinen ja Emma Kari puivat Unicafe-kohua Ylellä – keskustaryhmyrin mielestä valinnanvapauden rajoittaminen on opiskelijaruokailua laajempi ongelma

Toistuvasti tuntuu tapahtuvan niin, että kun yritykset haluavat tehdä eettisiä valintoja, niiden kimppuun käydään, vihreiden ryhmänjohtaja Emma Kari sanoi
Ruokavalio

Eduskuntaryhmiensä puheenjohtajat, keskustan Antti Kurvinen ja vihreiden Emma Kari katsovat viime päivinä vellonutta naudanlihakohua eri näkökulmista.

Kurvinen korostaa ihmisten oikeutta valita ruokansa, kun taas Kari haluaa tukea yritysten ilmastovastuullisia linjauksia.

Ryhmyrit keskustelivat perjantaina Ylen aamu-tv:ssä Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan päätöksestä lopettaa naudanlihan tarjoilu omistamissaan Unicafe-ravintoloissa.

Kurvinen korosti, että kyseessä on laajempi asia kuin Unicafe-tapaus. Kukaan ei kiistä sitä, että ilmastonmuutosta täytyy torjua ja suomalaisten ruokavalioon tarvitaan nykyistä enemmän kasviksia, hän sanoi.

Kurvisen mukaan ilmastonmuutoksen varjolla on kuitenkin alettu jo liikaa kontrolloida sitä, miten ihmisten pitäisi syödä, asua ja liikkua.

– Keskusta on valinnanvapauden puolella, [ruokavaliota] ei tarvitse sanella Unicafen, valtion tai kunnan, Kurvinen sanoi.

Keskustaryhmyrin mielestä opiskelijoita tai Helsingin yliopiston ylioppilaskuntaa ei silti pidä millään tavalla syyllistää naudanliha-asiasta.

–  Kyse on laajemmasta toiminnasta, siitä, kuka tekee valinnan, mitä ihminen syö. Saako ihminen itse valita, vai tekeekö valinnan joku ylhäältä käsin.

Kari muistutti, että Unicafe on jo vuosia tehnyt töitä hiilijalanjälkensä pienentämiseksi. Nyt se on laskenut, että naudanlihan pois jättämisellä hiilijalanjälki pienenee 11 prosenttia.

– Naudanliha on ilmaston kannalta kuormittavampaa kuin kasvisruokaa. Toistuvasti tuntuu tapahtuvan niin, että kun yritykset haluavat tehdä eettisiä valintoja, niiden kimppuun käydään, Kari totesi.

Kurvisen mielestä Unicafe ei varsinaisesti ole yksityinen yritys. Sen omistaa ylioppilaskunta, johon jokaisen opiskelijan täytyy kuulua ja maksaa sille jäsenmaksua. Ateriat ovat Kelan tukemia.

– Kysymys ei ole yrityksen kantamasta yhteiskuntavastuusta vaan julkisyhteisön. Ylioppilaskunta on julkisoikeudellinen yhdistys.

Unicafe vertautuu kunnalliseen osakeyhtiöön, Kurvinen selvitti.

–  Mutta totta kai on hyvä, että kasvisruokaa käytetään enemmän. Sitten pitää miettiä kotimaisia kasvislähteitä.

Karin mielestä on ollut surullista seurata, millainen kohu on syntynyt päätöksestä, jonka opiskelijat ovat naudanlihan suhteen demokraattisesti tehneet. Hän kertoi pitävänsä asiaa myös sukupolvikysymyksenä.

– On vahva ymmärtämättömyys siitä, onko kasvisruoka hyvää ja ravitsevaa ruokaa.

Kari huomautti, että julkisessa ruokailussa halutaan taatusti tehdä sellaista ruokaa, josta asiakkaat pitävät.

– Koululaisten suosikkeja ovat kasvisruuat, hän totesi.

Kurvisen mukaan keskustassa halutaan katsoa ruuan hiilijalanjälkeä laajemmin. Kasvisruokaa saatetaan esimerkiksi tuoda ulkomailta laivoilla, jotka käyttävät fossiilisia polttoaineita.

Kurvinen sanoi poliitikon roolin korostuvan ruoka-asioissa silloin, kun ruokailua järjestetään heikommassa asemassa oleville.

Yliopisto-opiskelija osaa valita ruokansa, mutta tilanteeseen pitää puuttua etenkin silloin, pieniltä lapsilta tai muistisairailta vanhuksilta otetaan maitolasi poliitikkojen toimesta, koska he eivät pysty valintaa tekemään, Kurvinen summasi.