Aittakumpu ja Kemppi tyytyväisiä lisäbudjetin tuesta lapsille, nuorille ja kunnille: "Apu tulee huutavaan tarpeeseen"

Lisäbudjetti

Keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu kiittää hallitusta siitä, että se huomioi neljännessä lisätalousarviossa koronarajoitusten vaikutukset lapsiin, nuoriin ja perheisiin 310 miljoonan euron hyvinvointipaketilla.

– Tiistaina julkistettu korona-tiedepaneelin raportti korostaa lasten, nuorten ja perheiden tukemisen tärkeyttä kriisistä selviämisessä. Hallitus sijoittaa nyt aivan oikein merkittävästi rahaa, jotta hyvinvointi voi kasvaa ja vahvistua kodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa.

Aittakummun mukaan lisätalousarvio vahvistaa kuntien mahdollisuutta ennaltaehkäistä ja korjata koronan aiheuttamia kielteisiä jälkiä. Hän myös vaatii, että lasten, nuorten ja perheiden tukeen osoitettu raha käytetään niihin.

– Liian usein on käynyt niin, että korvamerkitsemätön raha on lopulta mennyt muualle kuin se on tarkoitettu. Pitää muistaa, että lapsiin ja nuoriin sijoitettu raha tulee tulevaisuudessa hyvinvointina takaisin.

Aittakumpu korostaa, että koronan jälkeen Suomen on päästävä takaisin talouden tasapainon tielle.

– On hienoa, että hallitus osoitti tahtonsa tähän ja sopi asettavansa syksyn budjettiriihessä työllisyystavoitteen, joka on suurempi kuin nykyinen 60 000.

Kansanedustaja Hilkka Kemppi (kesk.) toteaa lisäbudjetin olevan tavallisen suomalaisen tukena erityisesti lasten ja nuorten hyvinvointipaketin ja kuntataloutta vahvistavan paketin kautta.

– ­Lasten ja nuorten hyvinvoinnin tuetaan korkeakoulujen aloituspaikkoja lisäämällä historiallisella 4 800 paikalla, uuden maksuttoman harrastusmallin eli Suomen mallin pilotoinnilla ja vahvistamalla peruspalveluita. Nämä investoinnit auttavat nuoria ja elämän mittaisia oppijoita tarraamaan tässä poikkeustilassa elämästä kiinni, Kemppi kuvailee.

Hallitus tukee kuntia 1,4 miljardilla eurolla erilaisin toimin. Esimerkiksi sairaanhoidon koronasta koituneet kustannukset korvataan.

Kemppi on tyytyväinen myös siitä, että kuntatalouteen halutaan tuoda pidemmän aikavälin helpotusta uudella hankkeella, jossa tarkastellaan kuntien tehtäviä ja velvoitteita.

– Tavallisen ihmisen paras turva on tasapainossa oleva oma kunta. Sen vuoksi kuntien menestyminen on meidän kaikkien hyvinvoinnin kannalta kriittisintä.

Kemppi huomauttaa, ettei vuosikymmenten menoleikkauksia ole mahdollista paikata hetkessä, mutta historiallisen suuri kuntien tukipaketti auttaa eteenpäin.

Kansanedustaja varoittaa myös velkataakan paisumisesta.

– Laskua ei saa lähettää seuraaville sukupolville, vaan vastuullinen talouspolitiikka vaatii pysähtymään jo nyt. Hallitusohjelman lupauksia on uudelleen tarkasteltava ja rakenteelliset uudistukset, kuten sote, tulee saada maaliin.