Itä-Suomi omaa luokkaansa uusiutuvan energian käytössä
Itä-Suomessa uusiutuvien energialähteiden käyttö on lähes kaksi kertaa suurempaa kuin Suomessa keskimäärin, ilmenee Itä-Suomen energiatilastosta.
– Tämä selittyy hyvin pitkälle sillä, että yksittäisistä energialähteistä puuta hyödynnetään Itä-Suomen alueella selvästi muuta Suomea enemmän, tilastoraportissa kerrotaan.
Kainuun, Pohjois-Savon, Etelä-Savon sekä Pohjois- ja Etelä-Karjalan maakunnissa uusiutuvien polttoaineiden osuus käytetystä energiasta oli 62 prosenttia, kun koko maassa uusiutuvien osuus oli 33 prosenttia.
Puupolttoaineiden osuus käytetystä energiasta oli Itä-Suomessa lähes puolet.
Muille uusiutuville jäi 15 prosentin osuus. Koko Suomessa puun osuus oli 25 prosenttia.
Itä-Suomi ylittää näin selvästi EU:n asettaman tavoitteen, että uusiutuvan energian osuus nousisi Suomessa 38 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.
Uusiutuvien polttoaineiden runsas käyttö johtuu siitä, että Itä-Suomessa on runsaasti metsäteollisuutta. Sellutehtaiden tuottama mustalipeä on avainasemassa puun energiakäytössä.
Erityisen runsasta uusiutuvan energian käyttö oli Etelä-Karjalassa, jossa uusiutuvien osuus kohosi peräti 72 prosenttiin. Etelä-Karjalassa sijaitsee useita suuria sellutehtaita.
Puuenergiaa saadaan myös sahojen ja vaneritehtaiden sivutuotteista, metsähakkeesta sekä pelleteistä ja pilkkeestä.
Muuta uusiutuvaa energiaa ovat aurinko- vesi- ja tuulivoima sekä maalämpö. Niiden osuus puuhun verrattuna on jäänyt vähäiseksi.
Puun energiakäytön lisääntyminen on johtanut siihen, että fossiilisten polttoaineiden käyttö on supistunut voimakkaasti Itä-Suomessa. Muun muassa kivihiilen osuus on enää puoli prosenttia. Koko maassa kivihiilen osuus on 11 prosenttia.
Myös maakaasun osuus on ollut laskussa. Itä-Suomessa maakaasua käytetään ainoastaan Etelä-Karjalassa.
Lisäksi uusiutuvien merkitystä nostaa Itä-Suomessa se, että liikenteen polttoaineiden käyttö on vähäisempää kuin koko maassa keskimäärin. Koko maassa öljyn osuus kulutuksesta oli 23 prosenttia, kun Itä-Suomessa liikenteen polttoaineiden sekä moottori- ja lämmitysöljyn osuus oli 16 prosenttia.