Suomen Metsästäjäliitto ry: Ruotsin hallitus haluaa helpottaa susikannan säätelyä metsästyksellä
Suomen Metsästäjäliiton tiedotteen mukaan Ruotsin hallitus haluaa siirtää suden luontodirektiivin liitteestä 4 liitteeseen 5. Tämä tarkoittaisi, että Ruotsin susikantaa ei pidettäisi enää tiukasti suojeltuna, vaan sitä voitaisiin helpommin säädellä metsästyksellä.
Hallituksen mielestä Ruotsin susikanta on pysynyt suotuisalla suojelutasolla lähes kymmenen vuoden ajan. Näin ollen hallitus katsoo, että suden suojelutaso Ruotsissa on sellainen, että laji soveltuu sisällytettäväksi liitteeseen 5.
Asiasta uutisoi ensimmäisenä Svensk Jakt.
– Jos susi on luontodirektiivin liitteessä 5, se tarkoittaa silti, että susi on suojeltu ja sen on säilytettävä suotuisa suojelutaso. Siirto liitteeseen 5 lisäisi mahdollisuutta ryhtyä toimenpiteisiin, kuten kannanhoidolliseen metsästykseen, ihmisten ja susien välisten konfliktien vähentämiseksi, sanoo Ruotsin sosiaalidemokraattinen maaseutuministeri Anna-Caren Sätherberg Svensk Jaktin uutisessa.
Uutisen mukaan Ruotsin hallitus katsoo, jotta susikannan kokoa voidaan tarvittaessa säännellä, metsästyksen tulee olla osa suden kannanhoitoa, edellyttäen kuitenkin, että suden suotuisa suojelutaso säilyy.
– Hallituksen arvio on, että ennustettavuus Ruotsin susikannan hallinnassa lisääntyisi ja sudenmetsästys voitaisiin suunnitella paremmin ruotsalaisten tarpeiden mukaan, jos susi siirretään luontodirektiivin liitteestä 4 liitteeseen 5. Liitteessä 5 susi saisi saman luontodirektiivin mukaisen suojan, kuten esimerkiksi Ruotsin hyljelajit ja majava, Anna-Caren Sätherberg kertoo.
Maaseutuministeri korostaa, että Ruotsin suurpetopolitiikan kokonaistavoite säilyy ennallaan.
– Susien ja muiden suurpetojen on saavutettava ja ylläpidettävä suotuisa suojelun taso luontodirektiivin mukaisesti, samalla kun kotieläinten pitäminen on huomattavasti helpompaa ja sosioekonomiset näkökohdat otetaan huomioon. Tieteen tulee edelleen myös muodostaa perusta Ruotsin suurpetokantojen hallinnassa, Sätherberg sanoo.
Ruotsin hallitus yrittää nyt vaikuttaa EU:hun ja tuore päätös yrittää siirtää susi liitteeseen 5 nähdään osana hallituksen ”uutta” susipolitiikkaa. Ruotsissa myös analysoidaan, voisiko luontodirektiivin mukainen suden suotuisan suojelutason viitearvo olla 170-270 sutta.
– Se, että haluamme nyt siirtää suden liitteeseen 5, on seuraava askel suurpetopolitiikkaamme. Meillä on suuria toiveita suden liitesiirtoon liittyen, osittain siksi, että myös useissa muissa maissa on susi liitteessä 5, kuten esimerkiksi Puolassa ja Latviassa, Anna-Caren Sätherberg sanoo.
Ruotsin Metsästäjäliitto on tehnyt monta vuotta työtä suden siirtämiseksi luontodirektiivin liitteestä 4 liitteeseen 5. Liitto suhtautuu myönteisesti tuoreeseen hallituksen viestiin.
– Olemme erittäin iloisia, että monien puolueiden poliitikot ovat ymmärtäneet nykytilanteen järjettömyyden ja ovat nyt valmiita ryhtymään toimiin, sanoo Ruotsin Metsästäjäliiton puheenjohtaja Peter Eriksson.
Suden siirto luontodirektiivin liitteestä 4 liitteeseen 5 tarkoittaisi, että susikannan hallinta metsästyksellä olisi paljon helpompaa. Kun susi on nyt liitteessä 4 (tiukasti suojeltu), tulee aina erittäin tarkasti perustella, miksi susia on tarpeen metsästää, todetaan Svensk Jaktin uutisessa.
Suomen susikanta on määritelty poronhoitoalueella luontodirektiivin liitteeseen 5 ja muualla maassa liitteeseen 4. Lajiliitemäärittely tehtiin Suomen EU:hun liittymisneuvottelujen yhteydessä vuonna 1994. Naapurimaistamme Virossa susi on luontodirektiivin liitteessä 5.
Suomen Metsästäjäliitto on pyrkinyt pitkään edistämään suden siirtämistä koko maassa liitteeseen 5 suden kannanhallinnan helpottamiseksi. Asian tekee kuitenkin haasteelliseksi muun muassa se, että siirtoon johtava aloite on tultava EU-komissiolta ja päätöksen tulee olla jäsenmaiden edustajien kesken yksimielinen.
Komission kanta luontodirektiivin lajiliitesiirtoihin on toistaiseksi ollut varauksellinen.