THL: Suomessa on todettu kaksi uutta omikrontartuntaa – eivät liity aiempaan tartuntaketjuun

Omikron

Suomessa on varmistettu kaksi uutta omikronmuunnoksen aiheuttamaa koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tartunnat eivät THL:n mukaan liity Suomessa aiemmin todettuun omikronmuunnoksen tartuntaketjuun.

Molemmat tartunnat on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella. Tartunnan saaneet henkilöt ovat matkustaneet viime aikoina Etelä-Afrikassa ja Nigeriassa.

Suomessa on todettu kaikkiaan yhdeksän omikronmuunnoksen aiheuttamaa koronatartuntaa. Husin lisäksi tartuntoja on todettu Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Savossa.

Uutta omikronmuunnosta on maailmalla tavattu yhteensä 50 maassa. Ensimmäiset havainnot muunnoksesta tehtiin marraskuussa Etelä-Afrikassa, Botswanassa ja Hongkongissa.

THL:n mukaan suurin osa raportoiduista tartunnoista liittyy matkustamiseen erityisesti eteläisen Afrikan maissa. Etelä-Afrikassa omikronin osuus uusista koronatapauksista on jo yli 70 prosenttia.

Euroopassa varmistettuja omikrontapauksia on 21 maassa. Suurin osa näistäkin tartunnoista liittyy matkustamiseen. Tästä huolimatta Tanska, Espanja, Britannia ja Belgia ovat raportoineet tapauksia, joissa ei ole selvää yhteyttä maiden ulkopuolelle. THL:n mukaan tämä viittaa siihen, että ainakin näissä maissa omikron leviää jo jonkin verran maan sisällä.

THL muistuttaa, että toistaiseksi ei tiedetä, aiheuttaako omikronmuunnos vakavampaa tautia kuin aiemmin maailmalla kiertäneet koronaviruskannat. Myöskään nykyisten rokotteiden tehosta omikronia vastaan ei ole vielä tietoa.

Lisäksi THL toteaa, että virusmuunnosten syntyminen on hyvin tavallista ja kuuluu virusten normaaliin kiertoon. Uudet muunnokset voivat joko levitä ja syrjäyttää edellisiä virusmuotoja tai jäädä aiempien muunnosten jalkoihin.