Suomessakin Whatsappin käyttäjien hyväksyttävä uudet ehdot, vaikka täällä muutoksia ei tulekaan

”Pitkällä tähtäimellä jokaisen kannattaisi vähentää riippuvuuttaan Facebookista.”
Tietoturva

Suomalaisen taviskäyttäjän on turha menettää yöuniaan, vaikka Whatsapp-pikaviestipalvelu vaatii nyt hyväksymään uudet käyttöehdot, sanoo tietokirjailija ja tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen.

Sen sijaan hän kannustaa miettimään vaihtoehtoisia viestintäkanavia, ettei viestittely olisi niin tiukassa kytkyssä Whatsappinkin omistavaan Facebookiin.

–  Pitkällä tähtäimellä jokaisen kannattaisi vähentää riippuvuuttaan Facebookista, Järvinen sanoo STT:lle.

Whatsapp on viime viikosta alkaen lähettänyt suomalaisillekin käyttäjilleen englanninkielisiä viestejä, jonka mukaan uudet käyttöehdot on hyväksyttävä 8. helmikuuta mennessä. Jos ehtoja ei hyväksy, Whatsappin käyttö loppuu siihen.

Muutokset eivät Euroopan alueella koske valtaosan käyttämään Whatsappia, vaan vain Whatsapp Business -palvelua.

Uusille ehdoille vaaditaan kuitenkin kaikilta hyväksyntä.

–  Kaikkien käyttäjien on hyväksyttävä palvelun uudet ehdot, jos he haluavat jatkaa Whatsappin käyttöä, Facebookin edustaja vahvistaa STT:lle sähköpostitse.

Muutokset ovat herättäneet hämmennystä. Mitkä pelisäännöt pätevät, jos esimerkiksi on mukana Whatsapp-ryhmässä, jossa on osallistujia Euroopan ulkopuolisista maista?

Järvinen nostaa Whatsappin vaihtoehdoksi säätiöpohjaisen pikaviestipalvelu Signalin, jota pitää erittäin luotettavana ja varmana. Kilpailevan vaihtoehdon käytössä on sekin etu, että silloin ei ainakaan entisestään vahvista Facebookin ylivaltaa.

Järvisen mukaan sekä Whatsappin että Signalin tietoturva on teknisesti kunnossa.

–  Normaalikäyttäjälle onkin tärkeintä, miten turvallisesti käytät itse puhelinta.

Myös tietosuojavaltuutettu Anu Talus kannustaa miettimään, mitä muita vaihtoehtoja on tarjolla. Perussääntö on joka tapauksessa selvä.

–  Aina kannattaa tarkkaan miettiä, mitä ehtoja suostuu hyväksymään, minkä tietojen keräämiseen antaa luvan ja kenelle kaikille niitä voi jakaa.

Uusien ehtojen mukaan Whatsappin käyttäjä suostuu siihen, että hänen käyttäjätilinsä tietoja jaetaan Facebookille ja sen omistamille yhtiöille mainostarkoituksiin. Näitä tietoja ovat muun muassa puhelinnumero, käytetty puhelinlaite ja puhelinoperaattori, Whatsappin käytön aktiivisuus ja tilin ip-osoite.

Whatsappin ilmoituksen jälkeen muun muassa Signal on saanut niin runsaasti uusia käyttäjiä, että välillä uusien käyttäjien rekisteröityminen on takunnut. Se on sittemmin kertonut Twitterissä lisänneensä kapasiteettiaan.

Yhdysvalloissa kilpailuviranomaiset nostivat viime joulukuussa oikeusjutut Facebookia vastaan kilpailulainsäädännön rikkomisesta ja valta-aseman väärinkäytöstä.

Viranomaiset haluaisivat irrottaa Whatsappin ja kuvapalvelu Instagramin Facebookin omistuksesta. Somejätti osti Whatsappin vuonna 2014 ja Instagramin vuonna 2012.