Ruotsin keskustapuolue saattaa avittaa Löfvenin takaisin pääministeriksi

Löfvenin hallitustunnusteluista odotetaan tuloksia – äänestys ehkä keskiviikkona.
Ruotsi

Ruotsin keskustapuolue saattaa olla avittamassa sosiaalidemokraattien Stefan Löfvenin takaisin pääministeriksi. Svenska Dagbladetin mukaan keskustan puoluehallitus sopi viikonloppuna, että keskusta hyväksyy Löfvenin paluun hallituksen vetäjäksi.

Löfvenin on määrä antaa tänään valtiopäivien puhemiehelle Andreas Norlénille selvitys hallitustunnustelujen etenemisestä. Jos Norlén katsoo, että Löfvenillä on edellytykset muodostaa hallitus, siitä äänestetään valtiopäivillä keskiviikkona.

Löfven saattaa saada kokoon riittävän tuen hallituksen muodostamiseksi, mutta syksyllä edessä olisi uusi kompastuskivi, kun hänen pitäisi saada budjettinsa hyväksytyksi.

Löfvenin johtama hallitus kaatui toissa viikolla valtiopäivien epäluottamukseen. Hän sai viime torstaina tehtäväkseen yrittää muodostaa uuden hallituksen.

Ensin uuden hallituksen muodostamista sai yrittää maltillinen kokoomus, mutta tuo hanke kaatui.

Jos hallituksen muodostaminen ei nytkään onnistu, puhemies Norlén voi antaa tunnustelutehtävän seuraavalle yrittäjälle. Jos hallitusta ei ole saatu kokoon neljännen yrityksen jälkeen, Ruotsissa joudutaan järjestämään ennenaikaiset vaalit.