Politiikan ja urheilun toisistaan erillään pitäminen on naiivia ja typerää

Puheenvuoro

Viimeisten viikkojen aikana on puhuttu runsaasti Pekingin olympialaisista ja Kiinan ihmisoikeustilanteesta. Osa ihmisistä ajattelee, että urheilua ja politiikkaa ei pidä sotkea toisiinsa. Ajatus on typerä, koska politiikka vaikuttaa aivan kaikkeen ihmisten tekemiseen maailmassa.

Jos politiikka ei liity urheiluun, miksi urheilun rahoituksesta tehdään poliittisia päätöksiä? Tai miksi aikanaan punakoneen voittaminen jääkiekossa oli merkityksellistä? Ei kyse ole pelkästä “urheilujuhlan” huumasta, meidän sukupolvemme ymmärtää, että kaikki asiat liittyvät omalta osaltaan yhteiskuntaan ja sitä kautta politiikkaan.

Useat maat, kuten Yhdysvallat, Japani ja Australia, eivät lähetä Pekingin olympialaisiin valtiollisen tason edustajaa. Mielestäni heidän päätöksensä on ihailtava, koska emme voi sulkea silmiämme uiguurien kohtalosta Kiinassa.

Uiguureja suljetaan tälläkin hetkellä kiinalaisiin “uudelleenkoulutusleireihin”, eli rangaistuslaitoksiin, joissa heitä painostetaan luopumaan uskonnostaan, hylkäämään kulttuurinsa ja omaksumaan kommunistisen puolueen aate. Emme voi sulkea katsettamme yli kymmenen miljoonan ihmisen kansan etnisestä puhdistuksesta.

Suomen on hankalaa boikotoida kiinalaisen mahtiyhteiskunnan järjestämiä urheilukarkeloita, mutta keskustelua tapahtuvista ihmisoikeusrikoksista ei pidä hyssytellä piiloutumalla “urheilu on vain urheilua” -kilven taakse. 

Politiikka ja urheilu kävelevät käsi kädessä, aivan kuten politiikka ja kulttuurikin. Meidän on keskusteltava laajemmin, millaisiin tilaisuuksiin Suomi osallistuu ja miten voimme yhdessä ihmisoikeusjärjestöjen ja muiden maiden kanssa parantaa ihmisoikeustilannetta globaalisti. Internetin johdosta sukupolvemme näkee maailman Suomen rajojen yli paremmin kuin aikaisemmat sukupolvet.

Pääministerin ja ulkoministerin on käytävä aiheesta välittömästi keskustelu, koska tämä on ulkopolitiikkaa. Pelkkä ”en kommentoi” ei riitä.

Seuraavat ihmisoikeusrikokset saapuvat tv-ruutujemme eteen Qatarissa pelattavien jalkapallon MM-kisojen kautta, jotka on hankittu korruptiorahalla ja rakennettu orjatyöllä.

Aleksi Sandroos Kirjoittaja on keskustanuorten puheenjohtaja.