Nuorisotyöttömyys on sulatettava lumien mukana
Tasa-arvoisessa Suomessa sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden merkitys tunnustetaan, mutta huoneessa kävelee edelleen valtava elefantti:
Nuorten alle 25-vuotiaiden työttömyysaste on 24 prosenttia, eläkejärjestelmän kestävyys pelottaa ja nuorten palkkakehitys suhteessa muihin sukupolviin on ollut jo pitkään huolestuttavaa niin ostovoiman kuin esimerkiksi verotulojen suhteen.
Tilastokeskuksen mukaan nuorten mediaanitulot ovat pudonneet 6 prosenttiyksikköä vuosien 2010–2014 aikana.
Viimeksi Brittilehti Guardianin selvitys osoitti, että Y-sukupolvi on jäämässä ensimmäisenä sukupolvena historiassa edeltäjäänsä köyhemmäksi.
Nuoret elävät kaikkien arvioiden mukaan taloudellisesti- ja sosiaalisesti epävarmempia aikoja kuin edeltäjänsä.
Suomalainen työvoima ei ole kilpailukykyinen kustannuksissa vaan laadussa, osaamisessa ja työkyvyssä.
Avainta nuorisotyöttömyyden lukkoon on etsitty jo useita hallituskausia, mutta edelleen tuntuu unohtuvan, että työttömyyden syy ei ole pelkkä työpaikkojen puute.
Työttömien nuorten kohdalla on usein kyse paljon monimutkaisemmasta ongelmavyyhdistä, jonka avaamiseen tarvitaan koulujen, urapalveluiden ja SOTE-ammattilaisten yhteistyötä.
Työkyvyttömyyden ja työkykyisyyden raja ei ole mustavalkoinen. Työkyvyttömyyseläkkeellä on osatyökykyisiä ja uranvaihdon kautta työkykyisiä nuoria.
Sipilän hallituksen kärkihankelistasta esimerkiksi Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma, perustulokokeilu ja yhteiskuntasopimus ovat niitä tekoja, jotka edistävät nuorten asiaa.
On syytä muistaa, että lopulta suomalainen työvoima ei ole kilpailukykyinen muun maailman kanssa kustannuksissa vaan laadussa, osaamisessa ja työkyvyssä.
Työkyky vaatii tekoja: Keskustanuorten tulevaisuuskutsunnat ja ohjaavat hyvinvointiasemat tarvitsevat huomiota pääministeripuolueelta.
Palkkatuen rahoitus tulee palauttaa, yrittäjän toimeentulo on turvattava laajentamalla ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha yrityksen ensimmäiseksi toimivuodeksi ja kuntouttavaan työvalmentajatoimintaan tulee investoida riittävät resurssit.
Pääministeripuolue-keskustan johdolla on aiemminkin toimittu rohkeasti – koulutuspaikkoja ja tukityöllistämisen määrärahoja on lisätty. Rohkeus teoissa nuorten työkyvyn eteen on aina palkittu.
Suomen Keskustanuoret nosti elefantin pöydälle ja julkaisi viime viikolla viisi askelta kohti nuorten työkykyä.
Kirjoittaja on keskustanuorten puheenjohtaja