Nopeasti muuttuva asetelma on tehnyt puolueista hermostuneita

Puoluekannatusmittauksia seurataan kiihkeästi, kun vaalit lähestyvät. Media saa yksittäisistä muutoksista mojovia otsikoita. Kuukausittaisista muutoksista ei juuri kannata tehdä analyysia. Kannattaa ennemmin pohtia, mitä on tapahtunut vähän pidemmällä aikajänteellä – vaikkapa reilun vuoden aikana.

Kun katsotaan poliittista asetelmaa reilu vuosi sitten, tilanne ja puolueiden keskinäinen järjestys poikkesivat kovasti tämänhetkisestä. SDP on pinnistänyt mittausten nelossijalta kärkeen ja on onnistunut nostamaan kannatustaan kuutisen prosenttiyksikköä. Puolue on ehtinyt jo käydä korkeammallakin, mutta tuli viimeisimmässä mittauksessa alaspäin.

Kokoomuksen tilanne näytti presidentinvaalien alla vahvalta. Ykkössija on vaihtunut alaluisuun. Vihreiden vuodentakainen huippu suli syöksykierteeseen, joka viimeisimmässä mittauksessa sai taas nousevan suunnan. Isojakin muutoksia tapahtuu lyhyessä ajassa. Asetelmat muuttuvat nopeasti.

Keskustan on oltava valmis vaikuttamaan asetelmaan. Viimeisimmän Ylen mittauksen tausta-aineiston mukaan se kannattaa.

Keskustan kannatuksessa tapahtui myönteinen nytkähdys, kun puolueen puheenjohtaja asemoi puoluevaltuuston linjapuheessaan keskustan suhteessa sinipunaan. Se oli ensiaskel kohti myönteisempiä asetelmia. Seuraavat askeleet otetaan asioilla.

Keskustan vaaliohjelma avauksineen valmistuu alkuvuodesta. Ohjelma perustuu puolueen työryhmissä valmistelluille linjauksille, joita on julkistettu kesästä lähtien.

Luottamuksen apila on ollut myös tapa jäsentää avauksia ja keskustan tavoitteita seuraavalle kaudelle. Apilan lehdyköiden kautta on jo avattu keskustan näkemyksiä huolenpidosta, realistisesta vihreydestä ja vastuunkannosta.

Nopeasti muuttuva asetelma on tehnyt puolueista hermostuneita. Esimerkiksi SDP:llä on varmuuden vuoksi kolme eri linjaa puunkäytöstä, joilla he yrittävät vakuuttaa kaikki äänestäjät laidasta laitaan. Puolueet haluavat pelata varman päälle.

Puolueet haluavat pelata varman päälle.

Keskustan ei kannata arkailla, vaan puhua voimakkain sanankääntein niistä asioista, joista meidät tunnistetaan.

Keskustan osalta varman päälle pelaaminen ei tarkoita pyöristeltyjä kantoja vaan vahvan äänen antamista niille asioille, joista suomalaisilla on meihin liittyen positiivisia mielikuvia.

Keskusta on luotettavin perhepolitiikassa, ja me osaamme sanoittaa, mitä tarkoittaa elää tasapainossa luonnon kanssa viljellen ja varjellen. Vain keskusta haluaa kehittää koko Suomea ja taata elämisen ja työnteon mahdollisuudet siellä, missä itse kukin haluaa kotiaan pitää.

Keskusta elää aatteestaan. Meille on tärkeämpää olla arvoillemme ja perussanomallemme linjakkaita kuin varmistella valta-asemia. Mutta vain menestys takaa sen, että Suomea kehitetään keskustalaisen aatteen pohjalta. Siksi kovaan taisteluun on taas ensi keväänä oltava valmiina.

Ihmiset tekevät äänestyspäätöksen aina vain lähempänä vaalipäivää. Ja asetelmat muuttuvat nopeasti. Kovalla työllä ne kääntyvät meille juuri ratkaisevalla hetkellä, kun suomalaiset suuntaavat uurnille.

Kirjoittaja on keskustan puoluesihteeri

Riikka Pirkkalainen Kirjoittaja on keskustan puoluesihteeri.