Koronavirus on Euroopan pahin koettelemus sitten toisen maailmansodan

Pääkirjoitus

Koronavirus säilyy päivästä toiseen ykkösuutisena ympäri maailmaa. Pandemian painopiste on tällä hetkellä Euroopassa, mutta myös Yhdysvalloissa tilanne pahenee erittäin nopeasti.

Kyseessä on Euroopan pahin koettelemus sitten toisen maailmansodan, mikäli mittarina käytetään päivittäisiä ihmishenkien menetyksiä.

Erityisesti Italian luvut ovat järkyttäviä. Viikonvaihteen aikana koronavirus vaati pahimmillaan lähes 800 kuolonuhria vuorokaudessa.

Tilanne on pahin Pohjois-Italiassa, joka on maan vaurainta aluetta.

Alueen terveydenhuoltojärjestelmä on kovalla koetuksella. Sinne onkin virrannut apua ulkomailta Venäjää ja Kuubaa myöten.

Myös Espanjassa uhriluvut kasvoivat viikonvaihteessa vauhdilla.

Viranomaiset kertoivat sunnuntaina lähes 400 ihmisen kuolleen edellisen vuorokauden aikana. Pääministeri Pedro Sanchez on varoittanut, että pahin on vielä edessä.

Italia ja Espanja ovat suomalaisille hyvin tuttuja turistikohteita. Maiden hätä herättääkin meillä syvää myötätuntoa.

Italia ja Espanja ovat suomalaisille hyvin tuttuja turistikohteita. Maiden hätä herättääkin meillä syvää myötätuntoa.

Muissakin Euroopan suurissa maissa koronaviruskuolemien määrä on kasvussa.

Käytännössä kaikki Euroopan maat ovat ryhtyneet erittäin tiukkoihin toimenpiteisiin viruksen leviämisen estämiseksi.

Äärimmäisenä esimerkkinä voidaan pitää Saksaa, joka kielsi sunnuntaina kahta henkeä suuremmat väenkokoukset. Italiassa on sovellettu jo aiemmin ulkonaliikkumiskieltoa.

Monet hallitukset ovat päättäneet laajoista tukipaketeista talousromahduksen estämiseksi.

On kuitenkin hyvä muistaa, että inhimillisiä tappioita kuten ihmishenkien menetyksiä ei voi millään rahalla korvata.

Suomessa tartuntojen määrä on seurannut tarkasti samoja käyriä kuin muissa maissa, joissa epidemia on levinnyt ennen meitä.

Lähiviikkoina nähdään, kyetäänkö kuolonuhrien määrää kuvaava käyrä painamaan verrokkimaita alemmas hallituksen päättämillä toimilla.

Italian ja Espanjan surullisten kuvien soisi nyt syöpyvän kansalaisten verkkokalvoille. Hallituksen ohjeet ja päätökset sosiaalisen elämän rajoittamisesta on syytä ottaa tosissaan.