Koronan neljättä aaltoa ei rajoituksilla kukisteta

Pääkirjoitus

Koronatartuntojen määrä on kääntynyt viime viikkojen aikana reippaaseen kasvuun. Epidemian neljättä aaltoa osattiin kyllä odottaa syksyllä, mutta se ryöpsähtikin vauhtiin jo heinäkuussa, keskellä parasta lomakautta.

Keskiviikkona raportoitiin 644 uutta koronatartuntaa, ja tiistainakin raportoitiin yli 600 tartuntaa. Tapausten määrä kasvaa nopeimmin pääkaupunkiseudulla.

Tartuntojen määrä ei anna kuitenkaan enää oikeaa kuvaa tilanteen vakavuudesta. Sairaalahoitoa vaativien tapausten määrät eivät ole kasvaneet samaa tahtia.

Erityisen tarkasti kannattaa seurata tehohoidon tarvetta. Siihen joutuvien potilaiden määrässä ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia.

Korona leviää nyt nuoremmissa ikäluokissa, jotka kestävät taudin paremmin kuin iäkkäämpi väestö. Rokotusten kasvu parantaa sekin tilannetta. Rokotetutkin voivat sairastua, mutta oireet jäävät lievemmiksi.

Näyttääkin siltä, että joudumme elämään vielä pitkään koronan kanssa. Virus kehittää jatkuvasti uusia muunnoksia, jotka leviävät entistä helpommin.

Hallitus ja viranomaiset joutuvat nyt Suomessakin vakavasti harkitsemaan koronan torjunnan strategiaa. On selvästi nähtävissä, että kovien rajoitustoimien tie alkaa olla kuljettu loppuun.

Käytössä olevat rokotteet purevat onneksi vielä kaikkiin todettuihin muunnoksiin. Jatkossa pitää kuitenkin varautua kehittämään rokotteita uusien muunnosten varalta.

Hallitus ja viranomaiset joutuvat nyt Suomessakin vakavasti harkitsemaan koronan torjunnan strategiaa. On selvästi nähtävissä, että kovien rajoitustoimien tie alkaa olla kuljettu loppuun.

Rajoitustoimien hyväksyttävyydeltä alkaa pudota pohja, jos taudin kansanterveydelliset vaikutukset pysyvät jatkossakin näin hyvin kurissa tartuntojen lisääntymisestä huolimatta. Kansalaiset alkavat selvästi väsyä rajoituksiin.

Samaan aikaan koronasta kärsineet toimialat koventavat kritiikkiään rajoitustoimia vastaan. Viimeksi tätä arvostelua esittivät tällä viikolla elokuva-alan edustajat.

Hallituksen kannattaa vakavasti pohtia koronastrategiaansa. Pahimmassa tapauksessa kansalaiset ja yritykset eivät enää syksyllä suostu tottelemaan viranomaisten määräyksiä saati suosituksia.

Selvyyden vuoksi todettakoon, että koronavirus on edelleen vaarallinen varsinkin ikäihmisille. Nyt on vain löydettävä keinot, joilla se pidetään kurissa sulkematta yhteiskunnan toimintoja. Ensimmäiseksi on huolehdittava koko väestön rokottamisesta mahdollisimman nopeasti.