Isänmaallisuus on paljon muutakin kuin sotilaallista maanpuolustusta
Sana ”isänmaallisuus” synnyttää mielikuvia marssivista sotilaista, marssimusiikista ja hulmuavasta siniristilipusta. Viime vuosina siihen on sekoitettu myös tunkkaista nationalismia, minkä takia moni on alkanut vierastaa koko sanaa.
Kielitoimiston sanakirjan mukaan sopiva synonyymi isänmaallisuudelle on isänmaanrakkaus. Isänmaallisuudessa ei siten ole kysymys valtioiden paremmuuden vertailusta, vaan halusta toimia kotimaansa ja maanmiestensä parhaaksi.
HELSINGIN Sanomien maaliskuussa julkaiseman mielipidekyselyn mukaan kolme neljästä suomalaisesta katsoo, että hyökkäyksen kohteeksi joutuessaan suomalaisten olisi puolustauduttava aseellisesti, vaikka tulos näyttäisi epävarmalta.
Suomalaisten kiinnostus reserviläistoimintaan onkin lisääntynyt, mikä osaltaan kertoo isänmaallisuudesta.
Virta vie myös toiseen suuntaan. Iso joukko suomalaisia on alkuvuoden aikana eronnut reservistä. Kullakin on ratkaisuunsa varmasti omat syynsä. Isänmaalliseksi tällaista päätöstä ei voi kutsua.
Isänmaallinen suomalainen maksaa veronsa, ei huijaa veroilmoituksessaan eikä siirrä varallisuuttaan paratiisisaarille verokarhun ulottumattomiin.
ISÄNMAALLISUUS ei kuitenkaan ole pelkästään sotilaallista maanpuolustusta. Kotimaansa hyväksi voi toimia monin eri tavoin.
Isänmaallinen suomalainen maksaa veronsa, ei huijaa veroilmoituksessaan eikä siirrä varallisuuttaan paratiisisaarille verokarhun ulottumattomiin.
Isänmaallinen suomalainen tekee työnsä niin hyvin kuin se on kohtuudella mahdollista – toimipa hän sitten opettajana, hoitajana, asfalttityöntekijänä, rakentajana tai virkamiehenä.
Isänmaallinen suomalainen pysähtyy kysymään lähellään olevien ihmisten vointia ja pitää heistä huolta – ja toki huomioi samalla oman jaksamisensa.
Isänmaallinen suomalainen ymmärtää kansanvaltaan perustuvan poliittisen järjestelmän arvon, äänestää vaaleissa ja kukaties liittyy jonkin puolueen jäseneksikin.
Listaa voisi jatkaa loputtomiin.
SUOMI valittiin maaliskuussa viidettä vuotta peräkkäin maailman onnellisimmaksi maaksi. Maiden onnellisuutta mittaavan World Happiness Reportin mukaan Suomen ero seuraaviin maihin – Tanskaan, Islantiin ja Sveitsiin – on kasvanut entisestään.
Suomalaisten elämänlaatu on siis maailman parasta. Se ei ole sattumaa.
Isänmaalliset suomalaiset ovat aikoinaan puolustaneet kotimaataan ylivoimaiselta vaikuttanutta vihollista vastaan. Isänmaalliset suomalaiset ovat maksaneet veroja, joilla kattavat koulutus- ja hyvinvointipalvelut on rahoitettu.
Isänmaalliset suomalaiset ovat tehneet ahkerasti työtä parantaakseen kotimaansa oloja ja samalla pitäneet huolta läheisistään. Isänmaalliset suomalaiset ovat torjuneet sekä oikealta että vasemmalta uhanneet vaarat ja pitäneet Suomen demokraattisena.
Suomalaisten onnellisuuden ja elämänlaadun säilyminen ei kuitenkaan ole itsestään selvää. Se onnistuu vain, jos jokainen meistä ottaa huomioon toimintansa vaikutukset muihin suomalaisiin. Isänmaallisuutta tarvitaan siis tulevaisuudessakin.