Näkökulma: Risteillään Kemiin ja tehdään Aurinkomatkat Lappiin – hullun hyvät ideat piristävät korona-ankeutta

Uudet ideat piristävät sekä kassavirtoja että mieliä, toimittaja Pauliina Pohjala kirjoittaa
Matkailu

Kun edes kerran elämässä saisi viedä lapset Suomen Lappiin.

Se on yleinen haave Etelä-Suomen lapsiperheissä, mutta usein myös kirjaimellisesti liian kaukainen sellainen.

Kovinkaan monen kantti ei kestä parin tuhannen kilometrin ajomatkaa pohjoisen tuntureille ja takaisin takapenkin nahistelua kuunnellen.

Lapin matka on kallis. Tonnit vain vilisevät, kun keskivertoperhe ostaa lentoliput, vuokraa mökin, laskettelusukset ja hissiliput.

Entä tarvitseeko paikan päällä vielä vuokra-auton ja jonkun eksoottisen elämyksen? Kauhea säätäminen kaiken miettimisessä.

Kaiken tuon hinnalla perhe pääsee talvilomallaan vähintäänkin Kanarian aurinkoon. Lukuisat suomalaislapset ovatkin käyneet usein Välimeren ilmastossa, mutta eivät kertaakaan Lapin hangilla.

Menkööt kansainväliset megajulkkikset Suomen Lappiin, kun heillä on siihen varaa. Me rahvaat tyydymme helppoon pakettimatkaan Espanjassa.

Korona on pakottanut tämänkin ajattelun uuteen asentoon.

Ulkomaiden viruslinkoihin ei tietenkään pidä nyt lähteä, mutta korona muuttaa myös pandemian jälkeistä matkailua.

Lähtemisen kynnys nousee, varovaisuus lisääntyy. Lisäksi kasvaa halu tukea kotimaisia matkailuyrittäjiä, jotka ovat ottaneet vastaan koronakriisin pahimpia iskuja.

Puhumattakaan siitä, oliko se pandemiaa edeltävä maapallon toiselle puolelle lentely edes mitenkään järkevää ihmiskunnan pahimman uhan eli ilmastonmuutoksen kannalta.

Eikä kaukomaille ole enää niin kova hinkukaan. Kesän aikana suomalaiset oppivat, että kotimaassakin riittää upeita kohteita joka lähtöön.

Koronakurimuksen valopilkkuja ovat olleet kotimaan matkailun uudet innovaatiot.

Aurinkomatkat keksi aloittaa pakettimatkat Lappiin ja Rukalle.

Paistaa se aurinko rinteilläkin, ja Lapin matkan ostamisen helppous herättikin heti suurta kiinnostusta.

Lapin Kansa kertoo, että Lapin pakettimatkojen myynti ylitti kaikki odotukset. Osa joulun ja hiih­to­lo­man läh­döis­tä myytiin melkein heti lop­puun­.

Keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä pisti melkeinpä paremmaksi, kun hän keksi kyseenalaistaa Tallinnan ja Tukholman risteilyt.

Miksei risteiltäisi Helsingistä Perämeren helmeen Kemiin!

Kärnä syötti tiedotteensa aiheesta medialle sunnuntaina.

Pari päivää myöhemmin Yle jo kertoi, että Viking Line ja Meri-Lapin Matkailu Oy ovat aloittaneet neuvottelut Helsingin tai Turun ja Kemin välisistä laivaristeilyistä.

Tähän asti pohjoisen risteilyt ovat kuulemma olleet lähinnä ajatusleikkiä, mutta nyt niiden toteuttamista ollaan selvittämässä tosissaan.

Itse matkalla saisi tietysti risteilyelämyksiä, mutta satamasta voisi halutessaan jatkaa matkaa Lapin tuntureille vaikka omalla autolla.

Korona-ankeudessa tarvitaan ajattelua niin sanotusti laatikon ulkopuolelta. Uudet ideat piristävät sekä kassavirtoja että mieliä.

Eikä tässä malta olla miettimättä sitäkään, miltä risteilyt näyttäisivät, jos vannoutunut lihansyöjä ja eränkävijä Mikko Kärnä saisi suunnitella ne itse kokonaan. Buffetissa tarjoiltaisiin ainakin paljon lappilaista riistaa katkarapuleipien sijaan.

Kärnä on tietysti lupautunut ensimmäisten ristelijöiden joukkoon, jos laivan nokka kenties jo ensi keväänä osoittaa kohti pohjoista.

Ja sanomattakin on selvää, että tälle reitille pitäisi saada myös keskustan legendaariset puolueristeilyt.

Maailma muuttuu pakon edessä, mutta siitä voi seurata myös hyvää.

Pauliina Pohjala Toimittaja