Voimmeko enää luottaa pääministerimme harkinta- ja arviointikykyyn maamme asioiden ylimpänä hoitajana?

Mielipide

Asiantuntijat ovat kerrankin yksimielisiä siitä, että koronarajoitukset purettiin liian aikaisin ja liian nopeasti. Purkua vastusti voimakkaasti perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), jonka vastuualueeseen asia kuuluu.

Ministeri Kiuru toi toistuvasti esille, että olemme edelleen pandemian suhteen veitsen terällä ja rajoitusten purussa pitää edetä harkiten ja hitaasti vastetta tarkasti seuraten.

Ministeri Kiuru jäi huolessaan yksin. Pääministeri Sanna Marin (sd.) muutti aikaisemman tiukan rajoituskantansa yön yli nukuttuaan ja teki klassisen takinkäännön median painostuksesta: Marin heittäytyi tiukasta rajoittajasta esimerkilliseksi rajoitteiden purkajaksi.

Helsingin Sanomat kirjoitti pääministeri Marinin jyränneen puolueensa ministeri Kiurun, ja Kiurusta tulleen rasite pääministerille. Ministeri Kiuru ei ole julkisuudessa kritisoinut puolueensa puheenjohtajan toimintaa.

Pääministeri Marin kuunteli pian tämän jälkeen taas enemmän mediaa kuin valtionvarainministeriään Annika Saarikkoa (kesk.) peruessaan jälleen yön yli nukuttuaan hallituksen yhdessä sopimat leikkaukset ministeri Saarikon tiukasta ja perustellusta vastustuksesta huolimatta.

Samassa paketissa Marin läksytti julkisuudessa tiede- ja kulttuuriministeriään Antti Kurvista (kesk.), joka ei suostunut perumaan pääministeri Marinin toiveesta huolimatta sopimaansa tiedotustilaisuutta leikkauksista kulttuurialan toimijoiden kanssa.

Juristina ministeri Kurvinen piti puolensa tiukasti ja asiallisesti todeten toimineensa virkansa velvoittamana itsenäisenä ministerinä, joka ei kysele lupaa pääministeriltä vastuualueensa tehtäviä hoitaessaan.

Tämä Marinin takinkääntö oli vakava uhka hallituksen yhteistyölle, ja varmaa on, että ministerit Saarikko ja Kurvinen sekä Keskustapuolue eivät tule tätä Marinin takinkääntöä ja keskustalaisten vastuuministerien nöyryytystä unohtamaan.

Pääministeri Marinin viimeaikaiset poliittiset nopeat takinkäännöt ja suorastaan holtiton asenne valtion velanottoon on herättänyt kansalaisissa huolta pääministeri Marinin kyvystä hoitaa vaativaa pääministerin virkaansa.

Kun Marin kertoo julkisuudessa alkaneensa 15 vuoden tauon jälkeen taas juosta samalla innolla kuin alle 20-vuotiaana, jolloin hän ajautui loppuunpalamiseen, huoli pääministeri Marinin kyvystä hoitaa tehtäviään lisääntyy.

Pääministeri Marinin julkisuuteen tuoma pakonomainen siivoaminen keskellä yötä ja jopa kerrostalossa sekä tämän vähättely hymyssä suin ja sen suorastaan hyveeksi ja ylpeyden aiheeksi kääntäminen vain lisäävät huolta.

Nämä kaikki ja Marinin kertoma vaikeutensa tunnistaa toisten tunteita sekä omia tunteitaan kuulostavat 35-vuotiaan perheellisen pääministerin esille tuomina oudoilta ja lisäävät entisestään huolta pääministerin voinnista.

Voimmeko me kansalaiset enää luottaa pääministerimme harkinta- ja arviointikykyyn maamme asioiden ylimpänä hoitajana?

Seppo Mäkinen

Lasten- ja nuorisopsykiatrian sekä psykiatrin erikoislääkäri

PsykoterapeuttiKirjoituksesta on poistettu Marinin ruumiinrakenteeseen ja terveydentilaan liittyviä arvioita 21.10. klo 13.13.

Päätoimittajan kommentti: Mielipidekirjoituksen julkaisu oli virhe

Kommentit (2)

  • Lukija23

    meillon nyt harvinaesen etevä, hyvä- ja seleväpuhheinen Sanna piäministerinä. katteelliset tietyst muuta kaakattaa.
    tiukat torut omavaltasest, nolosti toemineelle kurviselle oljvat toella aeheelliset. ottanooko olleskaa opiksee?
    sillonkun omanniiv väjen hyvä harkinta aevan on katteissa, on se tohittava seleväst esillen nostoo!!!

  • MäKINEN ESA

    Lääkärinetiikkaan eivät sovi tuollaiset ”etädiagnoosit”. Toimitukselta huonoa harkintaa päästää tuollainen kirjoitus läpi.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen