Vielä piti Petteri Orpon "muistella" suomettumista, miksi?
Eipä olla kokoomuksessa vieläkään päästy viimevuosisadan loppupuoliskon ”traumoista”. Tämän paljastaa Petteri Orpo lausunnossaan, jossa hän viittaa Ukrainan sodan lopettaneen Suomen ”suomettumisen”, tarkoittaen, että valmiutemme liittyä Natoon muuttui aivan ratkaisevasti, joka samalla pyyhkii ”lihasmuistista” Suomen YYA-sopimuksen aikaisen ulkopolitiikan rippeetkin. Näillä sanoillahan hän ei sitä ”osannut” kuvata, mutta tarkoitus oli taatusti tämä.
Historian tunteminen ja sen ”todellinen” ymmärtäminen on politiikan ensimmäinen ehto. Jos Kekkosen aikainen sisäpolitiikka ei sattunutkaan suosimaan kokoomusta, niin kyllähän Orpon luulisi sen tietävän miksi ja juuri siksi sitä ei kannattaisi jauhaa enää kolmekymmentä vuotta sitten siitä politiikasta tapahtuneen irtautumisen vuoksi. Sen aikaisella sisäpolitiikalla oli ulottuvuuksia, jotka Petteri Orpolta ovat jäänet opiskelematta.
Yksi esimerkki YYA-aikaisen politiikan merkityksestä Suomelle ja jopa kokoomuslaiselle toiminnalle, eli puunjalostusteollisuudelle tässä maassa.
Suomen valtiohan sai vero- ynnä muita tuloja huomattavasti muun muassa paperiteollisuudelta, kunhan vain kauppa kävi. Paperia myytiin länteen ja jos kävi niin, että siellä markkinat eivät oikein vetäneetkään, niin mitä sitten? Sitten vain kauppaneuvottelut itään päin ja niin tehtaat saivat käydä täysillä näiden Petterinkin julistamien ”suomettumisten”, käytännössä, kahdenvälisten kauppasopimusten ansioista.
Ja siitäkin huolimatta, vaikka välillä kylmäsi, niin jotenkin vain Suomi sai kokolailla rauhassa kehittää menestyvää kansalais- ja hyvinvointiyhteiskuntaansa niin, että tänäkin päivänä voidaan jopa hivenen ylpeillä niillä ansioilla, joilla mitaten meitä pidetään yhtenä maailman onnellisimmista kansoista.
Joten, odotan, että Petteri ei enää koskaan mainitse sanaa suomettuminen, ja siten verhotusti irvistele ja aliarvioi sodanjälkeisen Suomen harjoittamaa, niin sisä- kuin ulkopolitiikkaakaan. Ja varsinkin juuri tänä aikana se on täysin edesvastuutonta, vaikka hänen johtamansa puolue johtaakin gallupeissa. Luojan kiitos, ei johtanut kylmän sodan aikana!
Lauri Jokinen