Unohtuivatko lähiöt – tarvitaan turvallisuutta sekä näkymää eteenpäin
Olen käynyt koulut Vantaan Hakunilassa ja Helsingin Pihlajamäessä. Entisenä ’lähiölapsena’ voin vakuuttaa – toisin kun stereotypiat ehkä väittävät – että Hakunila oli hyvä paikka kasvaa 70- ja 80-luvuilla.
Tänään 1.500.000 suomalaista asuu lähiöissä. Lisäksi isolla osalla meistä on juuret siellä. Elämä näinä aikoina voi olla epävarmaa ja näköalatonta. Näköalattomuus voi johtaa segregaatioon ja sen seurannaisilmiöihin.
Tällä taustalla olen enemmän kuin huolissani nähtävässä olevasta kehityksestä. On selvä, että ’Ruotsin tie’ on kaikin keinoin pysäytettävä. Rikollisuudelle on sanottava selvästi ei. Kaikkien alueiden ja kaupunginosien yleinen turvallisuus on taattava. Poliisin resursseja on vahvistettava.
Se ei yksin kuitenkaan riitä. Tiedän kokemuksesta, että erot onnistumisen ja epäonnistumisen välillä voivat olla pienet. Sattumalla ja onnellakin voi olla sormensa pelissä.
Suuri merkitys pitkässä juoksussa on uskolla parempaan. Uskolla siihen, että tekemällä ja vastuuotolla voi mennä elämässä eteenpäin. Uskolla mahdollisuuksiin.
Näkymän ja uskon synnyttämiseksi tarvitaan tekoja. Esimerkkejä. Isoja ja erityisesti pieniä, mutta konkreettisia. Edellisellä hallituksella oli lähiöohjelma. Puutteineenkin se on enemmän kuin nykyhallituksella. Minne jäi lähiöiden kehittäminen?
Yhtenä esimerkkinä koulun osalta Pisa-tuloksiin on herättävä. Arvioitava ne realistisesti, ei minkään väristen silmälasien läpi. Koulu on oppimista ja opettamista varten. Ei ideologinen kokeilualusta. Eikä sosiaalitoimen jatke. Opettajien työrauha ja arvostus on palautettava.
Summa summarum: Enemmän kuin joka neljäs suomalainen asuu lähiöissä. Lähiöiden kehittämisessä on asetettava Ihminen keskiöön. Tahtoisin, että tämän päivän nuorella Hakunilassa olisi sama usko ja näkymä mahdollisuuksiin kuin itselläni 70- ja 80-luvuilla. Se on kantanut ja kantaa eteenpäin.
Petri Roininen
Toimitusjohtaja
Mielipideosastolla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää mielipidekirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/