Mitä kuuluu SoteDigille?

Mielipide

Pääministeri Juha Sipilän hallitus perusti neljä erillistä erityistehtäväyhtiötä, joista kaksi SoteDigi ja Vimana yhdistyivät 1.2.2020 valtakunnalliseksi yhtiöksi.

Niiden tehtävänä on osana julkisen sektorin kokonaisuutta kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon, pelastustoimen ja muiden alojen tuottavuutta parantavia kansallisia digitaalisia ratkaisuja.

Yksi näistä on ns. kertomusintegraatio-projekti. Sen tavoitteena on, että terveydenhuollon käytössä olevat hyvinvointisovellukset pystyisivät luomaan herätteitä potilashoitojärjestelmiin ja tuottamaan tietoa asiakkaista ja potilaista järjestelmiin saumattomasti ammattialaisten käyttöön.

Vastaavanlaisia aivan keskeisiä kansallisen digistrategian hankkeita on koottu yhtiön esittelysivuille.

Mukana ovat monipaikkaisuus, sähköinen perhekeskus, Omaolo, aika siirtyä tiedolla johtamiseen jne.

Useimmille aluevaaliehdokkaille kyseiset tiedot eivät ole välittyneet tai niistä ei ole koostettu tietopakettia.

Yhtä heikot tiedot tuntuvat olevan jopa poliittisilla päättäjillä. Tämä kävi ilmi viimeksi 12.1. pidetyssä Ylen puoluejohtajien vaalitentissä, jossa mm. Harry Harkimo piti yhtenä pahimmista puutteista juuri digijärjestelmien puuttumista.

Hänen ehdotuksensa olikin yksityisten palveluntuottajien digijärjestelmien käyttöönotto hyvinvointialueilla.

Nyt olisikin korkea aika julkistaa tiedot kaikista tärkeimmistä kehitteillä olevista tai jo valmiina olevista palvelujärjestelmistä, joihin hyvinvointialueet voivat tukeutua palvelujen järjestämisessä.

Se on vähintä mitä vaaleihin valmistautuvat ehdokkaat odottavat.

Paavo Kajander

Pori