Maaseudulla saa emäntää
Reilu vuosikymmen sitten Ylä-Pirkanmaalla maaseutua elävöitti Maaseudulla on elämää -hanke. Eri kylissä oli hankkeen sloganilla varustettuja kylttejä. Eräs paikallispäättäjä väänsi iskulauseen muotoon: ”Maaseudulla saa emäntää”.
Suomen Keskustanuorten valtuuskunnan kannanotto, jonka mukaan seksityöstä voisi tulla maaseudun kantava elinkeino oli julkisuushakuinen, loukkaava ja harkitsematon heitto erityisesti maataloudesta ja maaseutuelinkeinoista toimeentulonsa saavia kohtaan. Kannanoton järki jäi otsikon varjoon.
Pidän itseäni suhteellisen avarakatseisena henkilönä ja maaseudun elinkeinoja on laajennettava, mutta viestipalvelu X:ssä olevat heitot siitä, että emäntä myy p…tä ja isäntä pontikkaa, eivät nostaneet mielialaa.
Kannattavuusongelmien lisäksi viljelijät kärsivät myös julkisesta keskustelusta, jossa heitä leimataan ympäristön pilaajiksi ja ilmastonmuutoksen syyllisiksi tuottaessaan punaista lihaa ja maitoa.
Vuonna 2021 keskustan edustakuntaryhmän silloinen puheenjohtaja Juha Pylväs sai aikaan myrskyn sosiaalisessa mediassa tukiessaan tiede- ja kulttuuriministerinä toimineen Antti Kurvisen aloitetta korkeakoulutuksen hajasijoittamisesta.
Pylvään puheenvuorosta irrotettiin lause: ”Tämä ilahduttaa varmasti maakuntien poikamiehiä”.
Lausahduksessa oli totta toinen puoli. Tilastot paljastavat, että varsinkin harvaan asutulla maaseudulla naisten löytäminen on vaikeutunut. Nuorten naisten suhteellinen osuus maaseudun väestöstä on laskenut voimakkaasti. Valitettavasti seksiturismin tuominen maaseudulle ei vastaa tähän ongelmaan.
Suomessa seksityöntekijöiden tarkkaa määrää ei tiedetä, mutta Pro-tukipisteen mukaan heitä on tuhansia. Toisin kuin yleisesti luullaan, jopa puolet seksityöntekijöistä on suomalaisia. Pienellä vähemmistöllä kyseessä on oma valinta, ja heillä on jo yksityisyrittäjän keinovalikoima käytössään.
Erityisesti kriisien aikana seksityö voi kytkeytyä ihmis- ja huumekauppaan ja muuhun kansainväliseen rikollisuuteen. Uhrit ovat valtaosin naisia.
Köyhyys, työttömyys, päihteet, vamma ja jatkuvat fyysinen väkivalta voivat EU:n raporttien mukaan altistaa seksityöhön. Vaikka seksityö on laillista, kunhan siihen ei liity paritusta, loisi uusi sääntely harmaan talouden kuplan, jonka torjumiseksi viranomaisten resurssit eivät riitä.
Mervi Mäki-Neste
kasvinviljelytilan emäntä
Suomen Keskustanaisten pääsihteeri
Alavus
Mielipideosastolla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää mielipidekirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/