Lukijalta: Demokratian ja diktatuurin perusarvot
Erilaisia ihmisiä ja yhteiskuntia voidaan yrittää ymmärtää tutkimalla heidän todellisuuttaan ja ajattelutapojaan. Yhteiskuntia hallitaan tyypillisesti joko demokraattisesti tai diktatorisesti. Näiden poliittisten järjestelmien ydinarvojen tunteminen auttaa valaisemaan niiden kannattajien näkökulmia.
Perusarvojen ytimessä ovat ensimmäiset periaatteet, jotka tarkoittavat syvimpiä, perimmäisiä totuuksia tai perusteita, joista kaikki muu voidaan johtaa. Esimerkiksi kemiallisten prosessien malleissa aineen ja energian häviämättömyyden laki ovat tällaisia ”first principles” periaatteita, joiden avulla mallien pätevyyttä voidaan arvioida. Vastaavasti yhteiskuntajärjestelmien vahvuutta voidaan arvioida vertaamalla niiden perusarvoja.
Demokratian kulmakivi on ihmisten välinen tasa-arvo, jonka mukaan kaikki ovat lain edessä samanarvoisia. Diktatuurissa vastaava laki ei koske vallankäyttäjiä tai heidän koneistoaan, koska diktatuurissa perusajatus on, että eliitin ihmisarvo on vähän korkeampi kuin muilla.
Totuus ja sananvapaus muodostavat toisen keskeisen demokraattisen arvon – koska sananvapaus ja läpinäkyvyys paljastavat valheet ajan myötä. Diktatuurit turvautuvat sensuuriin ja propagandaan, joilla totuus piilotetaan.
Demokratia rakentuu luottamukseen ja avoimuuteen, mikä antaa kansalaisille turvan tunteen. Diktatuureissa pelko valjastetaan vallan työkaluksi, ja rangaistusten uhka vaientaa toisinajattelijat. Julma hyökkäyssota voidaan naamioida erikoisoperaatioksi ja totuus lakaista maton alle.
Edustuksellisessa demokratiassa kansanvalta toteutuu valittujen edustajien kautta. Diktatuurissa valta on keskittynyt yhdelle henkilölle, pieneen ryhmään tai eliittiin.
Demokraattisessa oikeusvaltiossa lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovalta ovat erillisiä ja valvovat toisiaan, mikä tukee kansalaisten yhdenvertaista kohtelua. Diktatuurissa kapea eliitti ja oligarkit pitävät vallan hallussaan.
Ihmisoikeudet muodostavat demokraattisen yhteiskunnan perustan – määrittäen oikeudet vapauteen, ihmisarvoon ja rauhaan. Diktatuureissa kansalaisia sorretaan armotta, jos he kyseenalaistavat eliitin etuoikeuksia.
Demokraattisissa vapaissa vaaleissa kansalainen saa äänestää salassa, ilman painostusta tai manipulointia. Diktatuurit hylkäävät opposition ehdokkaita, väärentävät ääntenlaskennan ja estävät kansainvälisen valvonnan.
Demokratioissa moniarvoisuus tarkoittaa erilaisten ihmisten, ryhmien ja näkökulmien rinnakkaista hyväksymistä ja arvostamista. Diktatuurit käyttävät suvaitsemattomuutta työkalunaan ja sysäävät ongelmat vähemmistöjen niskoille.
Demokratioissa vähemmistöjen suojan avulla turvataan vähemmistöjen oikeuksia ja tasavertaista kohtelua kansainvälisiin sopimuksiin perustuen. Diktatuureissa vähemmistöt joutuvat usein syntipukeiksi.
Demokratioissa omaisuuden suoja varmistaa yksilön ja yhteisön omaisuuden sekä taloudellisten etujen turvan, mikä luo pohjan yhteiskuntarauhalle. Diktatuureissa eliitin edut menevät tällaisen suojan edelle.
Näiden ydinarvojen valossa on vaikea ymmärtää, miksi jotkut pyrkivät rapauttamaan demokratiaa – kenties he ovat pettyneitä sen mukanaan tuomiin kompromisseihin. Siksi meidän on jatkettava demokratian kehittämistä, tehostettava päätöksentekoa ja samalla varmistettava työllisyys ja kohtuullinen elintaso kaikille. Tärkeintä on kuitenkin puolustaa demokratiaa kaikin käytettävissä olevin keinoin.
Diktatuurien imperialistiset pyrkimykset on helppo ymmärtää perusarvojen pohjalta, koska demokraattiset perusarvot uhkaavat diktatuurien olemassaoloa ja vallassa olevien oligarkkien etuoikeuksia.
Maailma muuttuu ja kehittyy – vuosittain tehdään tuhansia monitahoisia poliittisia päätöksiä, joiden oikeellisuuden ja vaikutusten arviointi on haastavaa. Päätösehdotusten vertailu demokratian perusarvoihin helpottaa arviointia. Erityisesti tasa-arvo ja totuus ovat ensimmäiset perusarvot, joihin monimutkaistenkin ehdotusten tulee nojautua.
Antti Roine, Ulvila
Tällä palstalla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia. Voit jättää kirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/