Satakunnassa oli naisilla näytön paikka
Kiitos Juha Sipilän hallituksen soteratkaisun ja 18 itsehallintoalueen mallin, huoli Satakunnan maakunnan tulevaisuudesta ja oman vaalipiirin säilymisestä näyttää tällä hetkellä pois pyyhkäistyltä.
Ei siis ollut ihme, että piirin syyskokoukseen Köyliöön lauantaina kokoontunut joukko näytti helpottuneelta.
Sekin ihme on maakunnassa nähty, että asioista on oltu samaa mieltä, riippumatta poliittisista katsantokannoista, kuten piirin puheenjohtaja Tapio Huhtanen totesi.
Kiinnostus politiikantekoa kohtaan on viriämässä, se havaittiin ennen piirikokousta pidetyissä kolmessa seutufoorumissa, jotka keräsivät yhteen reilut sata henkeä.
Liikehdintää on myös naisten joukoissa, jotka toivoivat jo keväällä naisille enemmän vaikuttamisen paikkoja.
Syyskokous oli Satakunnan piirin naisille näytön paikka, kun Riikka Huhtasen rinnalle varapuheenjohtajaksi valittiin uusina Satu Pietilä ja Tuija Ranta.
Puheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti jatkamaan Tapio Huhtanen.
Pariisin terrori-iskun tapahtumat vaikuttivat kokousvieraaksi saapuneen varapuheenjohtaja Annika Saarikon puheen teemoihin ja hän totesikin, että vapautta kokoontua on puolustettava, oltiinpa piirikokouksessa Köyliössä tai pariisilaisessa rock-konsertissa.
Satakunnan laulu palautti Saarikon mieleen, miksi puolue väänsi viimeiseen asti ja kiristi ruuvia, vaikka tyylipisteitä tuosta ei jaettukaan.
– Jos asiat eivät olisi ratkenneet näin, minun olisi ollut vaikea tulla Köyliöön ja sanoa, ettei Satakunta ole kauhean tärkeä alue.
– Nyt oli ilo tulla tänne ja kertoa, että keskusta saavutti historiallisen tavoitteena ja 2019 aloittaa toimintansa 18 itsehallintoaluetta ja yksi niistä on Satakunta.
Piirin omat kansanedustajat Kauko Juhantalo ja Timo Kalli olivat mukana kokouksessa ja saivat ex-kansanedustaja Juha Korkeaojalta kiitosta toimistaan edistää satakuntalaisista poliitikoista selvimmin soten syntymistä.
Juhantalo toi viestiä normien purkutalkoista, joiden myötä elämä ja toiminta alkaa helpottaa. Kalli avasi puolestaan soteratkaisua, mikä merkitys tuolla on satakuntalaisille.
– Nyt me itse päätämme, mitä satsataan vaikkapa hoitoketjujen eri osiin, hän totesi.
Suomi on Kallin sanoilla tilassa, jossa on etsittävä uusia teitä. Mukaan on otettava kolmas sektori ja lisäksi jokaisen kansalaisen on otettava vastuu omasta itsestään ja oltava sitä kautta esimerkkinä.
Miten jäsenistö tavoitetaan, siihen Satakunnassa etsitään nyt ratkaisua.
Ihmiset toivovat, että piiritoimistolta otettaisiin yhteyttä, mutta kun kaikkien puhelinnumeroita ja sähköpostiosoitteita ei ole tiedossa, yhteydenottaminen on käytännössä hankalaa.
Joukko etsii myös uusia tulevaisuuden tähtiä, 30 -40 -vuotiaita politiikasta kiinnostuneita, jotka lähtevät tavoittelemaan jatkossa näkyviä paikkoja valtakunnallisesti.
Kannanottoja syyskokous teki koulutuksesta ja turvallisuudesta.
Ammatillisen koulutuksen rahoitus alenee 2017 kansallisesti yli 200 miljoonaa ja Satakunnassa arviolta 8-10 miljoonaa.
Satakunnan nuorten määrä laskee lähivuosina merkittävästi ja koko toisen asteen koulutusta on kehitettävä kokonaisuutena, sisältäen sekä ammatillisen että lukiokoulutuksen.
Nuoren kannalta koulutuksen saavutettavuus on yksi tärkeimmistä asioista. Tämä edellyttää laadukasta, kattavaa ja hyvin verkostoitunutta oppilaitosverkkoa sekä laajaa yhteistyötä elinkeinoelämän toimijoiden kanssa.
Oppisopimusjärjestelmä ja työpaikalla oppiminen on saatavaa nykyistä tehokkaampaan käyttöön.
Kansalaisen turvallisuus etusijalle -kannanotossa Keskustan Satakunnan piiri katsoo, että tulevaisuudessakin Suomessa on oltava mahdollisimman kattava poliisin palveluverkko ja riittävä tavoitettavuus. Tarvittaessa on voitava käyttää myös olemassa olevaa, täydennyspoliisien muodostamaa reserviä.