Pirttilahti ja Savola: Budjettiriihen ei kannata juuttua turpeeseen
Kansanedustajat Arto Pirttilahti ja Mikko Savola (kesk.) kehottavat hallituskumppaneita vasemmistosta ja vihreistä malttiin keskusteltaessa tulevaisuuden turpeen nostosta ja käytöstä Suomessa. Edustajat ihmettelevät vaatimuksia turpeen veron moninkertaistamisesta ja pelkäävät etteivät kiihkoilijat näe asiassa metsää puilta.
Pirttilahti ja Savola korostavat, että turpeen käyttö energian tuotannossa vähenee jo nyt tavoitetta nopeammin. Alan ollessa kiihtyvässä muutoksessa heidän mielestään on pystyttävä turvaamaan yrittäjien tulevaisuus, sekä annettava arvo ja tila turvealan omalle otteelle muutoksessa.
– Eihän voi olla niin, että vasemmalla välitetään työntekijöiden elannosta vain silloin, kun kyseessä ovat perinteiset duunarit, Savola toteaa.
– Haluan muistuttaa, että koneyrittäjien tulo on täysin kiinni nevoihin ja kalustoon tehdyistä investoinneista. Hallituksen ei pidä riskeerata näiden ihmisten toimeentuloa hallitsemattomalla muutoksella.
Kansanedustajat huomauttavat, että nopea muutos aiheuttaa riskejä, joita on vaikea hallita. Kesken energialaitosten käyttöiän tehtävät suuret liikkeet satavat lähtökohtaisesti ulkomaisten raaka-aineen tuottajien rahapusseihin, kun kotimaista biomassaa ei kyetä tuottamaan tarpeeksi tai laitoksessa päädytään polttamaan tuontipuuta tai kivihiiltä.
– Ulkomailta tuotava energia murentaa huoltovarmuuttamme, lisää Suomen riippuvuutta ulkomaan tuonnista ja altistaa metsämme myös uusille taudeille ja tuholaisille, mitä esimerkiksi ulkomainen hakkeen tuonti Suomeen voi aiheuttaa, Pirttilahti painottaa.
Pirttilahti ja Savola korostavat turpeen merkitystä niin kasvuturpeena, aktiivihiilen raaka-aineena, kuin uusien innovaatioiden lähteenä.
– Jopa 90 prosenttia kasvihuoneviljelijöistä kokee koko tuotantonsa uhatuksi, jos kasvuturvetta ei ole saatavilla, kannanotossa todetaan.
Kansanedustjat vaativat, että turpeen eri käyttömuotojen innovoinnille ja nykyisen yrittäjäkannan uudelleen työllistymiselle ja kouluttautumiselle on annettava aikaa ja resursseja.
– Samalla tulisi ensisijaisesti luopua tuontienergiasta ja suosia kotimaista, edustajat muistuttavat.