Olavi Ala-Nissilä: Normien sujuvoittamisesta kärkihanke Suomen EU-puheenjohtajuuskaudelle

Norminpurku

Kansanedustaja, keskustan talouspoliittisen työryhmän puheenjohtaja Olavi Ala-Nissilä haluaa Suomesta sujuvien normien ykkösmaan.

Hän kiittelee Juha Sipilän (kesk.) hallitusta on ennennäkemättömästa säädösten sujuvoittamisesta ja normien purkamisesta.

– Keskustan eduskuntaryhmällä ja muillakin hallitusryhmillä  on ollut aktiivinen rooli  normien sujuvoittamistyössä. Työn pitää jatkua ja olla keskeisesti myös esillä nyt kehysriihessä, Ala-Nissilä esittää.

Hän toteaa, että Suomessa ja EU:ssa on puhuttu aina tarpeesta purkaa byrokratiaa. 

– Koskaan aiemmin ei ole kuitenkaan saatu aikaan tuloksia. Nyt on tapahtunut ja tapahtuu. Ihmisten arki helpottuu ja työllisyys paranee, Ala-Nissilä hehkuttaa.

Työtä kuitenkin vielä riittää. Hän katsoo, että seuraavaksi normin purun oppeja pitää edistää EU-tasolla.

– Suomen EU-puheenjohtajakaudella normien purkaminen ja sääntelyn sujuvoittaminen on otettava Suomen puheenjohtajuusohjelman kärkihankkeeksi. Digitalisaatio ja tekoäly ovat Suomen vahvuuksia, joiden avulla voimme nousta normien sujuvoittamisen ykkösmaaksi, Ala-Nissilä vaatii.

Hän toimii itse keskustan eduskuntaryhmässä norminpurun koordinaattorina. Norminpurun kärkihanke on hänen mukaansa opettanut paljon.

– Ministeri Anne Bernerin (kesk.) johtamana norminpurun rima on nostettu korkealle, Ala-Nissilä toteaa.

Tavoitteena on ollut muuttaa lainsäädäntökulttuuria. Kahdessa ministeriössä on jo käytössä käytäntö, jossa jokaista uutta säädettyä normia kohden pitää purkaa joku muu.

– Hyviä konkreettisia esimerkkejä ovat reaaliaikainen tulorekisteri tai yrittäjien oikeus päättää vapaasti kauppojen aukioloajoista. Satoja lainsäädäntötasoisia normien sujuvoittamistoimia täydentävät tuhannet alemman tason normien purkutoimet, Ala-Nissilä listaa.