Keskustanaisilta moitteet Kelalle – "valtava isku ihmisille, jotka ovat saaneet muistisairausdiagnoosin"
Kansaneläkelaitos eli Kela on päättänyt lopettaa ikääntyneille muistisairaille ja heidän läheisilleen suunnatut sopeutumisvalmennuskurssit.
Päätös on valtava isku ihmisille, jotka ovat saaneet muistisairausdiagnoosin ja joutuvat nyt sopeutumaan uuteen arkeen etenevän neurologisen sairauden kanssa ilman kurssin tukea, Suomen Keskustanaiset moittii.
– Muistisairaus on koko perheen sairaus, joka koskettaa monin tavoin myös läheisiä. Myös heillä on suuri tuen tarve uudessa elämäntilanteessa. Muistisairauden toteaminen käynnistää mittavan sopeutumisprosessin, johon harvalla on valmiit työkalut tai käyttäytymismallit, sanoo keskustanaisten puheenjohtaja Sari Palmu.
Naisjärjestö huomauttaa, että Suomessa on arviolta 193 000 muistisairasta ihmistä, joista 100 000 ihmistä sairastaa lievää muistisairautta ja 93 000 ihmistä keskivaikeaa tai vaikeaa muistisairautta. Vuosittain 14 500 ihmistä sairastuu muistisairauteen. Sairaus koskettaa myös työikäisiä, muistisairaudesta kärsiviä työikäisiä kun on noin 7000.
Kelan mukaan päätöksellä pyritään vastaamaan entistä paremmin asiakkaiden muuttuviin kuntoutustarpeisiin, vähentämään päällekkäisiä palveluja ja selkeyttämään palveluvalikoimaa.
– On kestämätöntä, että yhtäältä painotetaan kotona asumista ja toisaalta karsitaan toimintakykyä ja itsenäistä pärjäämistä tukevia palveluita, keskustanaiset moittivat.
– Lähivuosina väestömme ikääntyy nopeasti ja sen myötä myös muistisairaiden määrä lisääntyy. Tässä tilanteessa tulisi nimenomaan panostaa muistisairaiden toimintakyvyn ylläpitoon, ei karsia palveluita. Onko ikääntyneiden muistisairaiden sopeutumisvalmennuksen lopettaminen vain alku kuntoutumis- ja sopeutumisvalmennusten karsimiselle, puheenjohtaja Palmu kysyy.