Jyväskylän perussuomalaisten entinen kärkikaksikko siirtyy keskustan valtuustoryhmään

Kuntapolitiikka

Kaksi Jyväskylän perussuomalaisten entistä kärkihenkilöä, projektipäällikkö Jorma Holmstedt ja emeritusprofessori Mauno Vanhala liittyvät maanantaina keskustan valtuustoryhmän jäseniksi.

Kaksikko ilmoitti jättävänsä perussuomalaiset jo kesällä. Teknisesti ero varmistui maanantaina.

Mauno Vanhala valittiin edellisissä eduskuntavaaleissa Perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipiirin 1. varakansanedustajaksi 3848 äänellä.

Viime kunnallisvaaleissa Vanhala valittiin kaupunginvaltuustoon perussuomalaisten suurimmalla äänimäärällä (881 ääntä) ja Jorma Holmstedt 243 äänellä.

Mauno Vanhala on toiminut sote-uudistuksen valtakunnallisen seurantaryhmän jäsenenä.

Vanhala perusteleekin puoluevaihdosta halulla jatkaa sote-työtä.

– Tässä puoluekokouksen jälkeisessä tilanteessa saatoin joko lopettaa politiikan, tai jatkaa organisaatiossa, jossa voin olla mukana sote-uudistuksen loppuun saattamisessa. Keskusta oli minulle luonnollinen valinta.

Jorma Holmstedt haluaa toimia mahdollisimman kaukana eri ääriliikkeiden vaikutuspiiristä.

– Poliittisen puolueen hairahtuminen vain parin kärkitavoitteen taakse on paha virhe. Maahanmuutto- ja EU-vastaisuus vetoavat toki osaan kansasta, mutta sulkee samalla ovia yhteistyöhön muiden puolueiden kanssa, Holmstedt varoittaa.

Holmstedt toteaa, että maahanmuuttovastaisuus vetää puolueen toimintaan ja jäseneksi mukaan yhä enemmän äärilaidan ajattelijoita. Seurauksena siitä on puolueen sisällä olevien liberaalisti ja maltillisesti toimivien hiljentäminen.

– Vallan vaihtuminen tarkoittaa käytännössä vähemmistöön jääville vain kahta asiaa. Voit jäädä puolueeseen, olla hiljaa ja tehdä, mitä muut käskevät. Tässä tapauksessa henkilö samalla itse asiassa hyväksyy puolueen politiikan. Vaikeneminen koetaan ulkopuolelta katsottuna myöntymiseksi.

Keskustan kaupunginvaltuustoryhmän koko nousee nyt 11:sta 13:sta valtuutettuun ohi kokoomuksen ja on siten Jyväskylän toiseksi suurin ryhmä yhdessä SDP:n kanssa. Suurimmassa valtuustoryhmässä, vihreissä, on 14 jäsentä.

Otsikkoa ja tekstiä tarkennettu eron ajankohdan osalta 29.8. kello 15.35.