Jyväskylän Keskustaopiskelijat lyhentäisivät terapiajonoja maksuttomalla psykoterapeuttikoulutuksella – "Tilanne on kestämätön"

Psykoterapia

Jyväskylän Keskustaopiskelijoiden syyskokous on huolissaan opiskelijoiden jaksamisesta ja mielenterveydestä.

Järjestö huomauttaa kannanotossaan, että korona-aikana erityisesti opiskelijoiden mielenterveyspalveluiden tarve on kasvanut, mutta jo ennen koronaa palveluiden kysyntä oli suurempaa verrattuna edellisvuoteen.

– Tarve on tästä tuskin vähenemässä. Tälläkin hetkellä Jyväskylässä jono psykoterapiaan on kuukausia. Tilannetta pahentaa pula psykoterapeuteista.

Jyväskylän Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Arttu Laaksosen mielestä tilanne on kestämätön.

– Mielenterveyteen liittyvissä asioissa apua pitäisi saada mahdollisimman pian, eikä kuukausien jonottamisen ja pallottelun jälkeen.

Psykoterapeuttipulalle tulee Jyväskylän Keskustaopiskelijoiden mielestä etsiä aktiivisesti ratkaisuja, sillä se lyhentäisi pitkäksi kasvaneita hoitojonoja.

– Konkreettinen keino olisi tehdä nykyisin kymmeniätuhansia euroja maksavasta psykoterapiakoulutuksesta maksuton.

Helsingin Keskustanuoret tekivät asiasta puoluekokousaloitteen, jota käsiteltiin viime viikonloppuna puoluevaltuuston kokouksessa. Puoluevaltuusto yhtyi aloitteen tavoitteeseen lisätä psykoterapeuttien määrää, mutta ei hyväksynyt psykoterapiakoulutuksen maksuttomuutta.

– Maksuttomuus olisi konkreettinen keino vähentää jonoja, toteaa Jyväskylän Keskustaopiskelijoiden tuleva puheenjohtaja Iida Hämäläinen.