Saadaanko malesialaiskoneen katoamisesta edes joitain uusia tiedonmuruja?

Etsintöjä tehty 200 000 neliökilometrin alueella – Malesia lupaa julkistaa tutkinnan loppuraportin maanantaina
Lentoturma

Mitä tapahtui malesialaiselle matkustajakoneelle, joka katosi yli neljä vuotta sitten lähes jäljettömiin?

Mysteeriin toivotaan edes jotain lisävalaistusta, kun Malesian odotetaan maanantaina julkistavan kansainvälisen ryhmän tutkimusten tulokset.

– Tässä raportissa tuodaan esiin jokainen tutkimusryhmän kirjaama sana, lupasi kuljetusministeri Anthony Loke kertoessaan julkistuksesta Straits Timesin mukaan.

Hän vakuutti, että kaikki on raportissa sellaisenaan, ilman lisäyksiä tai korjailuja.

Ennen julkistusta raportti aiotaan esitellä koneessa olleiden omaisille.

Omaisia edustava Voice 370 -ryhmä vaati toukokuussa täydellistä selontekoa katoamiseen liittyvistä asioista ja kaikkien asiakirjojen julkistusta.

Kuala Lumpurista Pekingiin matkalla ollut Malaysian Airlinesin matkustajakone katosi maaliskuussa 2014, kun se oli kääntynyt pois reitiltään. Koneen oletetaan olleen keskellä Intian valtamerta, kun koneesta saatiin viimeinen signaali.

Business Insiderin mukaan koneen etsintöjä on tehty 200 000 neliökilometrin alueella – mutta turhaan. Vuosien varrella rannoilta on löytynyt vain muutamia osia, jotka varmuudella kuuluvat koneeseen.

Koneessa oli 239 ihmistä: eniten kiinalaisia, mutta myös malesialaisia ja useiden muiden maiden kansalaisia.

Mitä koneessa tapahtui? Miksi se kääntyi pois reitiltä? Mihin se tarkalleen ottaen päätyi?

Lennon MH370 katoamisen syistä on esitetty monenlaisia teorioita. Niitä on ollut mahdoton kumota tai vahvistaa.

Huomiota on saanut esimerkiksi kanadalaisen lento-onnettomuustutkija Larry Vancen teoria, että itsemurhahakuinen lentäjä lensi koneen tahallaan mereen. Australialaisviranomaiset ovat pitäneet teoriaa epäuskottavana.

– Jos sitä (konetta) kontrolloitiin lopussa, sitä ei kontrolloitu kovin onnistuneesti, etsintöjä johtanut Peter Foley sanoi Business Insiderin mukaan Australian parlamentin komitealle toukokuussa.

Australialaistutkijat ovat päätelleet, että kone todennäköisimmin syöksyi mereen polttoaineen loputtua.

Australia on suunnitellut muistomerkkiä koneen matkustajille ja miehistölle.

Suunnitelma kuitenkin hyllytettiin äskettäin, koska osa omaisista vastustaa sitä. Uutistoimisto AFP:n mukaan omaiset eivät halua muistomerkkiä ennen kuin kone löytyy.

Yksi omaisista kommentoi australialaiselle lehdelle, että Australian hallituksen olisi pitänyt käyttää kaikki voimat koneen etsintöihin muistomerkin suunnittelun sijaan.

– Sitten kun kone löytyy, ainakin tiedämme, missä he ovat, ja voimme päättää, minne rakentaa muistomerkki, jossa käydä, sanoi miehensä menettänyt Danica Weeks.