Presidentti Trumpin kovat keinot Meksikon muurin rahoituskiistassa: kansallinen hätätila ja hallintosulun jatkaminen vaikka vuosia

Yhdysvallat

Yhdysvalloissa neuvottelut hallintosulun lopettamiseksi jatkuvat tänään, mutta toivo ratkaisun löytymisestä on vähissä.

Eiliset neuvottelut päättyivät ilman läpimurtoa. Varapresidentti Mike Pencen ja demokraattien edustajien tapaamisen jälkeen presidentti Donald Trump tviittasi, ettei keskusteluissa ollut juuri edistytty.

Neljännes liittovaltion toiminnoista on ollut suljettuna 22. joulukuuta lähtien. Tämä tarkoittaa, että 800 000 hallinnon työntekijää on jo kolmatta viikkoa ilman palkkaa. Osa on lomautettuna, osa joutuu tekemään töitä palkatta.

Kiistan ydin on Meksikon rajalle kaavailtu muuri, joka oli Trumpin keskeisiä vaalilupauksia. Trump haluaa muurin rakentamiseen 5,6 miljardia dollaria, mutta kongressi ei ole suostunut myöntämään rahaa. Edustajainhuone siirtyi torstaina demokraattien haltuun, ja demokraatit vastustavat hanketta kiivaasti.

Trump uhosi tällä viikolla, että on valmis pitämään hallintosulun yllä vaikka vuosia. Hän on halukas julistamaan kansallisen hätätilan saadakseen rahoitusta Meksikon-muurilleen, uutiskanava CNN kertoo.

Julistamalla kansallisen hätätilan Trump voisi kiertää kongressin kokonaan ja ohjata rahaa muurin rakentamiseen esimerkiksi puolustusministeriölle osoitetuista rahoista.

– Emme voi jatkaa näin loputtomiin, Trumpin ja demokraattien neuvotteluissa läsnä ollut lähde kertoi CNN:lle.

Meksikon rajalle kaavailtu muuri oli Trumpin keskeisiä vaalilupauksia.