Pariisin mielenosoituksissa pidätetty enemmän keltaliivejä kuin viime viikonloppuna – hallinto haluaa välttää väkivaltaisuudet

Poliisi käytti kyynelkaasua mielenosoittajia vasta
Ranskan mielenosoitukset

Poliisi on käyttänyt kyynelkaasua ja on ottanut kiinni satoja ihmisiä Pariisissa keltaliivien mielenosoituksissa.

BBC:n mukaan noin 5 000 mielenosoittajaa on kerääntynyt kaupungin keskustaan. Koko maassa on otettu kiinni yhteensä 700 mielenosoittajaa.

Yli 30 000 ihmistä on kerääntynyt ympäri maata keltaliivien protesteihin.

Aamulla noin 8 000 poliisia oli paikalla eri puolilla Pariisia tarkistamassa mahdollisia mielenosoittajia. Lähes 90 000 poliisia on valmiustilassa koko maassa.

Pariisissa koettiin viime viikonloppuna pahimmat mellakat vuosikymmeniin. Keltaliivien mielestä maan presidentti Emmanuel Macron ajaa ainoastaan rikkaiden asiaa.

Maan pääministeri Edouard Philipen mukaan pidätyksiä on ollut enemmän kuin viime viikonloppuna. Turvallisuusjoukkojen tavoitteena on estää viime viikkojen mellakoiden kaltaiset väkivaltaisuudet.

Kyynelkaasun uskotaan olevan vahvempaa kuin aikaisempina mielenosoituspäivinä, BBC kirjoittaa. Jo ennen mielenosoituksia ihmisiltä takavarikoitiin maskeja, vasaroita, ritsoja ja kiviä.

Monien maiden suurlähetystöt ovat varoitelleet kansalaisiaan mahdollisista mellakoista Pariisissa.

Myös Suomen Pariisin-lähetystö kehottaa nettisivullaan levottomuuksien vuoksi välttämään väkijoukkoja ja mielenosoituksia sekä noudattamaan yleistä varovaisuutta.

Noin 70 keltaliiviä on pidätetty myös Belgian pääkaupungissa Brysselissä. Euroopan komission ja parlamentit alueet on eristetty varotoimenpiteenä.

Protestit alkoivat marraskuun puolessa välissä, kun mielenosoittajat kritisoivat polttoaineverojen suunniteltua korotusta.

Pian mielenosoituksissa alettiin vastustaa myös presidentti Emmanuel Macronin hallinnon muita linjauksia.

Keltaliivien mielestä presidentti Macron ajaa ainoastaan rikkaiden asiaa. Erityisesti mielenosoittajat ovat kritisoineet presidentin päätöstä luopua rikkaiden kotitalouksien lisäverosta.

Macronin mukaan verosta tuli luopua, jotta sijoitukset kasvaisivat ja maahan saataisiin lisää työpaikkoja.

Samalla esimerkiksi asumistukea on leikattu, mikä on vaikuttanut tavallisiin työssäkäyviin ranskalaisiin.