Maastopalot riehuvat Etelä-Ruotsissa – ihmiset ovat joutuneet jättämään kotejaan

Turvallisuusviraston mukaan kaikki palot ovat syttyneet ihmisen toiminnasta
Maastopalot

Etelä-Ruotsissa maastopalot ovat pakottaneet ihmisiä lähtemään kodeistaan. Esimerkiksi Motalan kunnassa sijaitsevassa Tjällmossa viranomaiset vievät tänään turvaan ihmisiä, joiden kotien suuntaan tuuli on ohjaamassa paloa.

Palo Tjällmossa syttyi maanantaina, ja se saatiin jo kertaalleen sammumaan, kunnes liekit leimahtivat uudelleen eilen. Palo ei ole hallinnassa, ja olosuhteiden uskotaan vaikeutuvan entisestään, kun tuuli kovenee. Paloa on pyritty hillitsemään muun muassa sammutushelikoptereiden avulla.

Hästvedasta aiemmin tällä viikolla evakuoidut eivät voineet mennä kotiin yöksi, vaikka tilanne alueella on jo parantunut. Viranomaiset uskovat, että sää muuttuu sammutustöiden kannalta suotuisammaksi viikonloppuun mennessä.

Myös Gnosjössä poliisi on pyytänyt asukkaita etsimään väliaikaista majapaikkaa, jos tulipalo alueella lähtee leviämään. Sammutuksen on arvioitu kestävän vielä päiviä.

Ruotsin turvallisuusviraston MSB:n mukaan maassa on viikon aikana syttynyt noin 50 ruohikkopaloa ja 10–15 metsäpaloa joka päivä. Paloista on kerrottu EU:lle, mutta ainakaan toistaiseksi viranomaiset eivät näe tarvetta pyytää apua ulkomailta.

Yksityiskohtaisia syitä palojen syttymiselle ei ole selvillä, mutta turvallisuusviraston mukaan kaikkien taustalla on ihmisen toiminta.

– Kyse voi olla metsäkoneista tai makkaran grillaajista, ei salamaniskusta tai muusta vastaavasta, MSB:n Jakob Wernerman kertoo.