Keskusta ja liberaalit päättävät kannastaan uuteen hallitukseen Ruotsissa

Keskustan odotetaan olevan yhtenäinen, liberaalit on pahasti jakautunut 
Ruotsi

Ruotsin hallitusneuvotteluihin odotetaan viikonlopun aikana lisää selvyyttä, kun sekä keskustapuolue että liberaalit pitävät kokouksensa.

Keskustan odotetaan olevan yhtenäisesti puheenjohtaja Annie Lööfin takana. Lööf ilmoitti eilen kannattavansa sosiaalidemokraattien johtajaa Stefan Löfveniä uudeksi pääministeriksi. Löfven muodostaisi hallituksen yhdessä ympäristöpuolueen kanssa.

Lööfin mukaan sekä puoluejohdon että valtiopäiväryhmän enemmistö on ratkaisun takana.

Liberaalien johtajalla Jan Björklundilla on edessään vaikeampi tilanne, sillä puolue on pahasti jakautunut eikä vielä ole täyttä varmuutta, lähteekö se tukemaan Löfveniä. Osa puolueesta haluaisi mieluummin yhteistyöhön maltillisen kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kanssa.

Keskusta ja liberaalit auttaisivat Löfvenin pääministeriksi äänestämällä tyhjää ensi viikon äänestyksessä valtiopäivillä. Lisäksi puolueet tekisivät hallituksen kanssa budjettiyhteistyötä.

Keskustan puoluehallinto on koolla tänään, liberaalit huomenna.

Valtiopäivien on määrä äänestää uudesta pääministeriehdokkaasta keskiviikkona. Jos pääministerin valinta epäonnistuu, edessä on enää yksi äänestys 23. tammikuuta.

Syksyn vaaleissa kumpikaan poliittinen blokki – punavihreät ja porvariallianssi – ei saanut enemmistöä valtiopäiville. Kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi nousi ruotsidemokraatit.

Ruotsin vaaliviranomainen on suositellut, että mahdolliset uudet vaalit pidettäisiin 7. huhtikuuta.